Selecteer een pagina

De banden van een auto zijn een van de meest essentiële auto onderdelen die er zijn. Zonder goede banden onder je auto kom je immers nergens. Het is dan ook belangrijk om de staat van de banden goed in de gaten te houden. De bandenspanning en het profiel van de banden zijn hierbij dingen waar je op kunt letten. Maar hoe gaat dit eigenlijk in z’n werk?

TPMS

De staat van jouw autobanden hoef je niet helemaal zelf in de gaten te houden. Sinds 2014 in het verplicht om een zogeheten Tyre Pressure Monitoring System’ (TPMS) in nieuwe auto’s op te nemen. Dit TPSM monitort de spanning van de banden en geeft tevens een signaal af wanneer de bandenspanning in één van de banden 20% onder de vereiste spanning komt. Is jouw auto nog niet voorzien van een TPSM? Dan is de bandenspanning ook eenvoudig te meten met een bandenspanningsmeter of bij het tankstation.

Hoe breng je je banden op spanning?

Wanneer de bandenspanning van jouw autobanden te laag is, breng je deze eenvoudig zelf weer op peil. Hoe je dit doet? Wij leggen het je uit aan de hand van drie eenvoudige stappen.

Stap 1

Het op spanning brengen van autobanden begint met de vraag: hoe veel lucht moet er eigenlijk in mijn autobanden. De vereiste bandenspanning voor jouw type autoband is te vinden in het instructieboekje van de auto. Soms staat deze ook vermeld aan de binnenkant van de deur of achter het tankklepje.

Stap 2

Wanneer je de vereiste bandenspanning voor jouw autobanden hebt gevonden, is het tijd om de pomp op de gewenste bandenspanning in te stellen. De vereiste bandenspanning afwijken voor een zwaar bepakte auto. Ga je dus bijvoorbeeld met een kofferbak vol bagage op vakantie? Controleer dan of de banden een afwijkende bandenspanning nodig hebben.

Stap 3

Zodra de gewenste bandenspanning op de pomp is ingesteld, kan de pomp worden aangesloten. Draai hiervoor eerst het ventieldopje van de band los. Hierna kan de pomp, met een rechtgehouden mondstuk, op de band worden aangesloten. Hoor je een piepje uit de pomp komen? Dan is de gewenste bandenspanning bereikt. De pomp kan nu worden losgekoppeld en het ventieldopje kan weer worden vastgedraaid.

Profieldiepte van de band

Niet alleen de bandenspanning; ook de profieldiepte is belangrijk voor het goed functioneren van de autobanden. Door contact met het asfalt zal er onherroepelijk slijtage optreden in de banden. Dit zorgt ervoor dat de band profiel verliest. Wanneer de band te veel profiel verliest, zal deze minder goed water af kunnen voeren, waar door slipgevaar ontstaat.

Wanneer is mijn auto toe aan nieuwe banden?

Volgens de wet mag een autoband niet minder dan 1,6 millimeter profieldiepte bevatten. Hebben jouw banden minder profiel? Dan is de auto dus toe aan nieuwe autobanden. Echter, om de verkeersveiligheid zo hoog mogelijk te houden, wordt door onder andere de ANWB aangeraden om een minimum van 2 millimeter profieldiepte aan te houden. Heb je winterbanden onder je auto? Dan ligt dit maximum op een profieldiepte van 4 millimeter.