Selecteer een pagina

Bij het onderhoud aan een auto wordt het spoelen van de automaatbak vaak over het hoofd gezien. Misschien is het logisch dat je er niet meteen aan denkt, maar toch kan het ‘flushen’  van de automaatbak van groot belang zijn. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk bij het speoelen van de automaatbak? En waarom is dat nou zo van belang?

Hoe gaat automaatbak spoelen het in zijn werk?

Gedurende de levensduur van een auto zal er altijd sprake zijn van een bepaalde vorm van slijtage. Zo ook in de automaatbak. Kleine vuildeeltjes zullen in de olie terechtkomen, wat kan leiden tot vervelende technische problemen. Het spoelen van de automaatbak is hiervoor een goede oplossing. Bij het spoelen wordt de oude, vevuilde olie verwijderd. Hierbij wordt er een speciaal reinigingsmiddel toegevoegd, waardoor ook alle losse vuildeeltjes meegespoeld worden. De olie wordt vervangen door een verse olie, waarna er geleidelijk door alle versnellingen wordt geschakeld. Hierdoor wordt de nieuwe olie goed verspreid, waardoor eventuele problemen met de bak worden voorkomen.

Waarom is automaatbak spoelen belangrijk?

De automaatbak van tegenwoordig is opgebouwd uit een fraai staaltje techniek. Maar hoe goed deze techniek ook is, wanneer het binnen in de bak wat stroefjes verloopt, heeft dit meteen invloed op de prestaties van de auto. Het spoelen van de automaatbak is hiervoor een uitstekende preventieve onderhoudstip. Wanneer de bak bijtijds wordt gespoeld, kunnen technische problemen gemakkelijk voorkomen worden. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende problemen:

  • Schokken tijdens doorschakelen
  • Slippen van de automaat
  • Niet vasthouden van de versnelling
  • Schommelend toerental
  • Gebonk in de automaatbak
  • Verhoogd brandstofverbruik

Niet alleen preventief, ook wanneer er zich al problemen met de auto voordoen, is het spoelen van de automaatbak geen overbodige luxe. Schakelt de auto dus slecht, is er gebonk te horen of schiet het toerental alle kanten op tijdens het rijden? Dan is de kans groot dat dit met het spoelen van de automaatbak verholpen kan worden.