Selecteer een pagina

De motor is een van de belangrijkste auto onderdelen. Helaas is de motor aan slijtage en veroudering onderhevig, waardoor een vervangende motor soms noodzakelijk is. Wanneer je in het bezit bent van een BMW-auto, heb je hiervoor meerdere opties. Maar wat is voor de wat oudere BMW-auto nu eigenlijk de beste motor?

Wat maakt een motor een goede motor?

Er zijn verschillende manieren om te kijken naar een motor voor een auto. Maar wat maakt een goede automotor nou precies een goede automotor? Ondanks het feit dat er talloze verschillende motoren zijn en hier verschillende factoren in meespelen, is er een aantal eigenschappen waar je bij elke motor naar kunt kijken om deze vraag te beantwoorden. Allereerst moet een echt goede automotor natuurlijk kracht hebben, hij moet snelheid kunnen leveren en – misschien nog wel het belangrijkste – hij moet natuurlijk betrouwbaar zijn. Met deze drie factoren in ons achterhoofd hebben we gekeken: welke BMW motor is nu eigenlijk het beste?

De beste BMW motor: de S54

Door de jaren heen heeft tientallen verschillende motoren ontwikkeld. Eentje die hierbij duidelijk in het oog springt is de S54. Deze motor, die tussen 2000 en 2011 werd geproduceerd en hierdoor uitermate geschikt is voor de wat oudere BMW-modellen, is het toonbeeld van betrouwbaarheid, snelheid en power – helemaal voor de tijd waarin hij geproduceerd werd. De S54 werd geïntroduceerd als de opvolger van de M54 BMW motor en kan hierdoor ook worden gezien als de verbeterde versie hiervan. In praktijk is de S54 echter meer te vergelijken, die met het gietijzeren materiaal nog duidelijker met de S54 overeenkomt.

De kenmerken van de S54

Zoals gezegd, wordt de S54 BMW in het algemeen gekenmerkt door zijn snelheid, kracht en betrouwbaarheid (over deze betrouwbaarheid later meer). Maar zijn nu typische technische kenmerken van de S54 vergeleken met zijn voorganger, de S50?

Vergeleken met de S50, heeft de S54 de volgende kenmerken:

  • Een grotere cilinderinhoud
  • Vernieuwde nokkenassen
  • Een hogere compressieverhouding
  • Elektronische gasklepregeling
  • ‘Scavenging’ oliepomp (om olieverspliing in bochten te voorkomen)

De betrouwbaarheid van de S54 BMW motor

Terugkomend om de betrouwbaarheid van de S54 motor, kunnen we zonder enige twijfel stellen dat dit een van de meest betrouwbare BMW motoren is die er ooit gemaakt zijn. Helemaal wanneer we binnen de M-serie van BMW kijken, kunnen we de S54 als meest betrouwbare bestempelen. Wat de S54 motor van BMW dan precies zo betrouwbaar maakt? Dit zit hem vooral in de duurzaamheid van de motor. Iedere motor veroudert en slijt, net als andere BMW onderdelen; daar is helaas weinig aan te doen. De S54 gaat, vergeleken met de andere motoren uit die tijd, echter relatief lang mee, zonder dat hier veel onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. In de meeste gevallen houdt de S54 het sowieso zo’n 200.000 kilometer uit, maar er zijn zelfs gevallen bekend waarin de 400.000 kilometer is aangetikt. Het maakt de S54 een ideale vervangende motor voor veel relatief wat oudere BMW-modellen.