Selecteer een pagina

Nu de koude maanden weer voor de deur staan, is het natuurlijk belangrijk om goed zicht te blijven houden ondanks de kou. Een vaak vergeten auto-onderdeel bij het krabben van ijs, zijn de buitenspiegels. Zijn ze namelijk niet ijsvrij, dan kun je in 2022 een boete van 150 euro verwachten, omdat het ijs het zicht van jouw buitenspiegels belemmeren. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hier zijn onze beste tips om jouw buitenspiegels ijsvrij te houden tijdens de winter.

Tip 1: Gebruik van ruitenontdooier

Heb je haast, maar krijg je het ijs niet van jouw buitenspiegels? Gebruik dan jouw ruitenontdooier! Normaal gebruik je een ruitenkrabber voor het ijsvrij maken van jouw voorruit en achterruit, maar als je een ruitenkrabber gebruikt voor de spiegels, kan het voor krassen aan jouw buitenspiegel of spiegelkap zorgen. Dat wil je natuurlijk niet bij jouw nieuwe of tweedehands auto.

Heb je te maken met een lichte vorst, dan raden wij aan om voor de zekerheid een microvezel ramendoek in de auto te hebben. Zo veeg je in één keer het ijs van jouw buitenspiegels. Als alternatief kun je ook een gewone microvezeldoek gebruiken om jouw zicht te vergroten door de spiegels.

Tip 2: Bedekken van buitenspiegels

Op het internet zijn verschillende tips te vinden hierover, zoals de buitenspiegels bedekken met karton, het omwikkelen met sokken of spiegelhoezen. We denken dat het wellicht kan helpen om de buitenspiegel bij een matige vorst ijsvrij te houden, maar mocht je een keer vergeten de buitenspiegels te bedekken of te wikkelen, dan zit je alsnog met bevroren buitenspiegels. Heb je echter een vaste volgorde om de auto af te sluiten en daarna een winterscherm op de autoruiten te plaatsen? Dan kan het helpen om daarnaast jouw buitenspiegels af te dekken.

Tip 3: Elektrisch inklapbare buitenspiegels

Als jouw auto een extra optie voor elektrisch inklapbare buitenspiegels heeft, is het belangrijk om tijdens de wintermaanden de automatische inklapfunctie van de auto uit te zetten. Zo voorkom je dat jouw buitenspiegels automatisch uitklappen en je daardoor jouw buitenspiegels kapotmaakt. Wanneer je jouw auto afsluit, kan het voorkomen dat de spiegels dan automatisch inklappen. Dit wil je natuurlijk niet, omdat het elektrische mechanisme stuk kan gaan bij bevroren buitenspiegels. Ben je benieuwd hoe je het systeem uitzet? Raadpleeg dan jouw instructieboekje hoe je de functie kunt uitschakelen.

Tip 4: Spiegelverwarming

Een voor de hand liggende oplossing, maar niet alle auto’s zijn voorzien van een buitenspiegel met spiegelverwarming. Door deze functie zul je nooit meer met bevroren buitenspiegels zitten. De spiegelverwarming bedien je bij het systeem waar je normaal jouw linkerbuitenspiegel en rechterbuitenspiegel kunt afstellen.