Selecteer een pagina

Hoe werkt de carburateur in een auto precies en hoe ga je te werk als je een carburateur goed wilt afstellen? Wij geven je graag een uitgebreid antwoord. OnderdelenZoeker.nl is jouw ervaren platform voor het vinden van de meest betrouwbare auto onderdelen. Wij hebben onderdelen voor de meest uiteenlopende merken, zowel nieuw als gebruikt. Uiteraard is het belangrijk dat alle auto onderdelen op de juiste wijze worden gemonteerd. Daarom geven wij je graag met regelmaat tips en adviezen. Ben je niet zeker van je zaak? Ga dan altijd naar een professional bij jou in de buurt. Vandaag vertellen we je graag meer over de carburateur van een auto. 

Wat is een carburateur precies?

Benzinemotoren zijn ontworpen om precies de juiste hoeveelheid lucht aan te zuigen, zodat de brandstof goed verbrandt, ongeacht of de motor nu koud start of op topsnelheid heet wordt. Het brandstof-luchtmengsel precies goed krijgen is de taak van een slimme mechanische gadget. Dit noemen we de carburateur van de auto. De carburateur is een buis die lucht en brandstof in de motor laat via kleppen, en ze in verschillende hoeveelheden met elkaar vermengt voor een breed scala aan verschillende rijomstandigheden. Technisch gezien is een carburateur van een auto dus het apparaat onder de motorkap dat lucht (het gas) verzadigt met brandstof (de koolwaterstof).

De carburateur van een auto is niet standaard

De carburateur bestaat sinds het einde van de negentiende eeuw. Leuk om te weten is dat de carburateur werd uitgevonden door Karl Benz, de oprichter van Mercedes. In eerste instantie was de carburateur dus een echt Mercedes onderdeel en was er slechts één model carburateur, maar door de tijd heen is dit uiteraard veranderd. Carburateurs zijn niet meer standaard. Ze variëren nogal in ontwerp en complexiteit. De eenvoudigst mogelijke is in wezen een grote verticale luchtpijp boven de motorcilinders, met een horizontale brandstofpijp die aan één kant is verbonden. Terwijl de lucht door de pijp stroomt, moet deze door een smalle knik in het midden gaan, waardoor deze versnelt en de druk daalt. Dit geknikte gedeelte wordt een venturi genoemd. Door de dalende druk van de lucht ontstaat er een zuigend effect dat via de brandstofleiding aan de zijkant lucht naar binnen zuigt.

Hoe werkt de carburateur van een auto?

Lucht stroomt in de bovenkant van de carburateur vanuit de luchtinlaat van de auto en gaat door een filter dat het van vuil reinigt. Wanneer de motor voor het eerst wordt gestart, dan kan de choke zo worden ingesteld dat deze de bovenkant van de pijp bijna blokkeert om de hoeveelheid binnenkomende lucht te verminderen. Hierdoor neemt het brandstofgehalte van het mengsel dat de cilinders binnenkomt toe. In het midden van de buis wordt de lucht door de venturi geperst. Hierdoor versnelt het en neemt de druk af. Door de daling van de luchtdruk ontstaat er aanzuiging op de brandstofleiding, waardoor brandstof wordt aangezogen. 

De smoorklep is een klep die draait om de leiding te openen of te sluiten. Als de gasklep open staat, stroomt er meer lucht en brandstof naar de cilinders, waardoor de motor meer vermogen produceert en de auto sneller rijdt. Het mengsel van lucht en brandstof stroomt naar beneden in de cilinders. Brandstof wordt geleverd vanuit een mini-brandstoftank, ook wel bekend als de vlottertoevoerkamer. Als het brandstofniveau daalt, valt een vlotter in de kamer en opent een klep aan de bovenkant. Wanneer de klep opent, stroomt er meer brandstof naar binnen om de kamer vanuit de hoofdgastank bij te vullen. Hierdoor stijgt de vlotter en sluit de klep weer.

Hoe kun je de carburateur instellen?

Je kunt de levensduur van de motor van je auto verlengen door het juiste mengsel van lucht en brandstof te vinden. Als je motor te ruw loopt, dan is het belangrijk om het mengsel aan te passen en het juiste stationaire toerental te vinden. Door dit te doen verlaag je de belasting op de motor en voorkom je dat zaken te snel of juist niet snel genoeg gaan. De carburateur instellen kan in een aantal eenvoudige stappen worden gedaan en je hebt er geen bijzonder gereedschap voor nodig. Wij geven je twee stappenplannen, eentje voor het aanpassen van het lucht- en brandstofmengsel en eentje voor het aanpassen van het stationair toerental. 

Stappenplan aanpassen lucht- en brandstofmengsel 

  • Zoek het luchtfilter en verwijder het. 
  • Zoek de stelschroeven aan de voorkant van de carburateur. 
  • Start de motor en laat deze opwarmen tot de normale bedrijfstemperatuur. 
  • Stel beide schroeven gelijk af en vind het juiste mengsel.
  • Vervang de luchtfiltereenheid. 

Stappenplan aanpassen stationair toerental 

  • Zoek de stelschroef voor stationair draaien. 
  • Start de motor en laat deze opwarmen tot bedrijfstemperatuur. 
  • Draai de stelschroef voor stationair draaien vast. 
  • Luister naar de motor voor geluiden van ruwheid en stel – indien nodig – bij. 
  • Vervang het luchtfilter en maak de klus af.