Selecteer een pagina

EPC storing autopech

Het EPC lampje is een lampje dat bedoeld is om aan te geven dat er een storing is in de aandrijving van de auto. EPC staat voor Electronic Powertrain Control. De redenen voor de storing liggen uiteen, maar hebben bijna altijd te maken met de aandrijving. De storing kan zich dus vanaf de motor tot de aandrijfas of versnellingsbak bevinden. De uitzondering hierop is dat het lampje ook kan branden bij problemen met de remlichten. Check dus vooral of deze nog werken.

Wat moet ik doen bij een EPC storing?

Wanneer je aan het rijden bent en het EPC lampje begint te branden dan moet je zo snel mogelijk de auto stoppen en de motor uitzetten. Anders kan het zijn dat de motor of de aandrijving verder beschadigt. Laat bij een storing een monteur de auto uitlezen om achter de oorzaak van het probleem te komen.

Nadat de oorzaak bekend is kan bepaald worden of het veilig is om verder te rijden. In de meeste gevallen is dit niet het geval en moet dit vermeden worden.

Welke auto’s hebben een EPC lampje?

Niet alle auto’s hebben een EPC lampje. EPC is een term van de Volkswagen Auto Groep (VAG) en vind je dus (bijna) alleen terug bij auto’s van hun merken. Hier gaat het niet alleen om Volkswagens, maar kan het ook gaan om een Skoda, Seat of Audi. Veelvoorkomende modellen met een EPC lampje zijn de:

Er is echter een uitzondering want Mercedes-Benz gebruikt ook een EPC lampje bij enkele modellen waaronder de Mercedes W203 C220 CDI.

Wat merk ik bij een EPC storing?

Een EPC storing kan vele oorzaken hebben en daardoor ook meerdere effecten. Wanneer het er sprake is van een motorstoring waardoor het EPC lampje gaat branden, dan kan het zijn dat je minder vermogen hebt. Je voelt dan dat de auto minder trekkracht heeft en daardoor moeilijker op snelheid komt. De motor kan ook uitvallen of er kunnen problemen zijn met de versnellingsbak. Zet hem dus écht aan de kant en gebruik hem pas weer nadat het probleem verholpen is.