Selecteer een pagina

Muziek in de auto. De een vindt het maar niets, de ander kan niet zonder muziek in de auto. Behoort u juist tot de groep die graag naar muziek luistert in de auto en heeft uw huidige auto nog geen autoradio? Of wilt u misschien uw huidige autoradio uitbreiden naar een nieuw radiosysteem? In beide gevallen kunt u alvast op internet zoeken wat de mogelijkheden zijn voor uw huidige auto door uw automerk, modeltype en bouwjaar bij uw zoekopdracht toe te voegen.

Autoradio gevonden en nu?

Na het vinden en kopen van de geschikte autoradio met de juiste specificaties is de volgende stap het voorbereiden van de installatie en het demonteren van de oude autoradio. Voor het demonteren van de oude autoradio en het monteren van de gekochte autoradio heeft u een aantal dingen nodig voordat u aan de slag kunt.

Voorbereiding:

Voordat u aan de slag gaat met het demonteren en monteren van uw autoradio, zult u nog enkele voorbereidingen moeten treffen. Maak eerst een plek leeg waar u rustig kunt werken. Hier legt u eerst alle onderdelen neer van uw nieuwe autoradio en voor de onderdelen die u straks loshaalt van de oude autoradio. Verder zijn er nog enkele dingen die handig zijn bij het installeren van de autoradio.

Benodigde gereedschappen:

  • Grote platte schroevendraaier
  • Kleine platte schroevendraaier

Optioneel:

  • Ontgrendelingssleutels oude autoradio
  • Handleiding oude autoradio

Stap 1: Losmaken omranding 

Vaak zit er om de huidige autoradio heen een omranding, ook wel frontje genoemd. Dit kunt u vaak voorzichtig met wat druk van het middenconsole eruit wiebelen. Merk je dat de klikranden voorzichtig los schuiven, dan kun je het frontje voorzichtig naar je toe trekken. Vergeet niet het frontje apart op een plek te leggen zodat u er niet per ongeluk op gaat zitten/staan.

Stap 2: Voorbereiden en demonteren oude autoradio

De volgende stap is het loskoppelen van de oude autoradio. Dit doe je door de ontgrendelingssleutel aan beide weerzijden van de autoradio te steken en op die manier de autoradio eruit te drukken. Mocht u de oude ontgrendelingssleutels niet (meer) in uw bezit hebben, kunt u eerst proberen of de ontgrendelingssleutels van uw gekochte autoradio daarop werken. Vaak zijn het namelijk platte ontgrendelingssleutels voor autoradio’s. In enkele gevallen is de autoradio los te maken door middel van pinnetjes. De autoradio zal voorzichtig loskomen, waardoor u het geheel rustig eruit kan halen.

Stap 3: Oude inbouwframe verwijderen en ruimte maken

Nu het geheel eruit is, is het belangrijk dat de kabels aan de achterzijde worden ontkoppeld. Onthoud goed welke kleur stekker bij welke kleur van de auto hoort. Vaak zijn ze onder te verdelen onder speakerstekker, voedingstekker en antennestekker. Om de autoradio heen zit vaak nog een metalen frame. Die kunt u, indien nodig, er ook uit halen. Vergeet hierbij niet om de gebogen puntjes recht te buigen. Vaak blijft het inbouwframe vastzitten door de haakjes aan beide kanten. Nadat u het oude frame heeft verwijderd, ontstaat er voldoende ruimte om uw nieuwe autoradio te installeren.

Stap 4: Nieuwe autoradio installeren

Bij uw nieuwe autoradio zit vaak een nieuwe metalen frame die bij de autoradio past. Plaats deze eerst in het lege gedeelte van het midden dashboard en vergeet hierbij niet om de zijkanten te buigen op dezelfde hoogte van het oude inbouwframe. Koppel eerst de drie stekkers (speaker, antenne en voeding) van uw auto met de drie stekkers van uw nieuwe autoradio.

Stap 5: Laatste check

Controleer voordat u alles vastzet even of de radio ook werkt. Dit scheelt namelijk tijd als u straks alles mooi heeft teruggeplaatst, maar dan blijkt de radio niet te werken. Druk voorzichtig de overtollige kabelbomen achter de radio weg en schuif daarna de autoradio voorzichtig in. Als u een klik hoort, zit uw nieuwe autoradio vast in het midden van uw dashboard. Tot slot klikt u voorzichtig het frontje dat u in het begin apart had gelegd weer terug. 

Nieuwe of tweedehands autoradio’s kopen

Onderdelenzoeker biedt verschillende nieuwe en gebruikte autoradio’s aan. Ook voor radio toebehoren zoals antennes, bedieningspanelen, omrandingen of versterkers kunt u bij ons terecht.