Selecteer een pagina

Tijdens de hete zomermaanden kan een goed functionerende airco in de auto niet ontbreken. Het is een aangename verkoeling in een zeer warme auto. Vrijwel iedereen weet wat een airco is, maar hoe werkt een airco precies? Hoe controleer je of een airco goed werkt? Wat moet je doen als je airco niet helemaal goed functioneert? En hoe werkt een airco in de wintermaanden? Daarnaast kan het bij het auto kopen gebeuren dat je de auto nog niet helemaal goed kent en je dus ook nog niet helemaal weet hoe de airco werkt.

Welke functie heeft een airco precies?

Een airconditioning in de auto heeft 2 functies:

  • De temperatuur in de auto, dus waar de passagiers zitten, af laten koelen
  • De voor- en achterruit ontdooien in de wintermaanden

Veel mensen denken dat een airco koude lucht produceert, maar dat is niet helemaal waar. Een airconditioning in de auto verwijdert het vocht uit de lucht waardoor de lucht koeler wordt en daardoor aangenaam is. Andersom kan de airco de lucht ook opwarmen. Dan heeft de AC de functie van verwarming. Daarnaast zorgt de airco er voor dat de ruiten in de auto ontdooien wanneer deze zijn beslagen of wanneer er ijs op de ruiten zit. Samen vormen ze het klimaatsysteem in de auto. 

Wat doet een airco in de auto?

Het principe van de airco lijkt op zweten. Wanneer je zweet betekent dit dat je lichaam zichzelf probeert af te koelen. Je lichaam verdampt dan de warmte in je lichaam. Een airconditioning werkt grof gezegd ook op die manier.

Een airco in de auto bestaat uit een aantal onderdeel en is een gesloten systeem. Om het systeem goed te kunnen begrijpen leggen wij de onderdelen uit. Het omvat de verdamper, compressor, condensor en een ventilator. Een ander belangrijk onderdeel is het koelmiddel. Het koelmiddel is de vloeistof die door het systeem stroomt en uiteindelijk in de cabine wordt vrijgegeven.

  • Een compressor
  • Een verdamper
  • Een condensor
  • Een ventilator

Allereerst heeft een airco lucht nodig en een koudemiddel. Dankzij de ventilator wordt er lucht van buiten via verschillende kanalen naar binnen getrokken en komt bij de verdamper terecht. De airco compressor, die is aangedreven door de motor, pompt het koudemiddel in het systeem rond zodat deze gasvormig wordt. Om die reden is het altijd verstandig om de airco aan te zetten wanneer de motor loopt. Doe je dit niet dan gebruikt de auto de accu en kan deze snel leeg raken. 

Lucht condenseert en wordt vloeibaar

Nadat de compressor het koudemiddel in het systeem rond pompt, perst de condensor het koudemiddel samen zodat de druk en temperatuur omhoog gaat. De condensor heeft de functie van warmtewisselaar. Door het persen van de airco condensor koelt het koudemiddel weer af, condenseert en wordt het vloeibaar. Vervolgens komt het middel bij de verdamper terecht. De airco verdamper verdampt het middel en zorgt dat deze weer gasvormig wordt. 

Eerder gaven we het korte voorbeeld van zweten. De verdamper heeft dezelfde functie. Het onttrekt warmte aan de omgeving. Hierdoor koelt de verdamper en de lucht die door de ventilator naar binnen wordt geblazen af. Het gasvormige koudemiddel gaat vervolgens weer naar de compressor en zo begint een nieuwe cyclus. 

Kan ik zelf de werking van de airco controleren?

Zelf een airco systeem controleren en repareren is lastig omdat het een gesloten systeem is. Wat wel makkelijk te controleren is of de airco voldoende verkoelende lucht uitstoot. Is dit minder geworden? Dan is de kans groot dat er een defect in het systeem zit. Omdat het een gesloten systeem is weet je niet of dit aan de ventilator, verdamper, condensor of dat er koudemiddel weglekt. Heb je het gevoel dat er iets aan mis is met de airconditioning? Laat deze dan controleren door een vakgarage bij jou in de buurt. Wacht hier overigens niet te lang mee want het reparen van een aircondintioning in de auto kan vrij prijzig zijn.

Welke invloed op de airconditioning heb ik wel?

Dat je niet zelf de airco kunt controleren omdat het een gesloten en ingewikkeld systeem is, is nu wel duidelijk. Wat je wel kunt doen is verstandig omgaan met de airco. Te veel condensvorming kan een veelvoorkomend probleem zijn. Als de airco aan staat en de verdamper op volle kracht afkoelt, kan condensvorming ontstaan. Dit heb je vast wel eens meegemaakt of gezien. Er blijven dan kleine waterdruppels in de luchtkanalen achter. Na verloop van tijd kunnen zich hier bacteriën ophopen en deze door de luchtstromingen in je gezicht of op het interieur achter blijven. Dit natuurlijk slecht voor je gezondheid. 

Vaak kan je dit herkennen door een vieze geur uit de airconditioning. Om dit te voorkomen kan je bij voorbaat de airco uitzetten vlak voordat je arriveert op de plek van bestemming.

Moet ik een airco in de winter gebruiken?

De meeste mensen denken dat een airco alleen functioneert in de zomermaanden om te verkoelen. Zoals in het begin al vermeld onttrekt een aircosysteem vocht uit de lucht en dit is in de wintermaanden, wanneer het koud is, ook belangrijk. Je kent die momenten wel dat de ramen zijn beslagen. De airco zorgt er dan voor dat het vocht uit de lucht wordt gehaald, de lucht vervolgens droger wordt en de beslagen ramen verdwijnen. Hierdoor heb je weer goed zicht op de weg en je omgeving.

Met de airco voorkom je ophopingen van schimmels en bacteriën

Een probleem dat vaak voorkomt in de winter is condens. Door de motor wordt koude lucht opgewarmd. Dit kan ervoor zorgen dat er vocht op de verdamper blijft zitten, met als gevolg dat dit een broedplaats van bacteriën en schimmels wordt. Wanneer je de airco aan doet in de winter wordt voorkomen dat er vocht op de verdamper blijft zitten en er op die manier schone en droge lucht in de auto rond circuleert.

Verbeteren van de levensduur

Naast dat het vochtophoping voorkomt en hierdoor de lucht in de auto schoon en droog blijft, is het gebruik van de airco in de wintermaanden voor de levensduur van het systeem ook belangrijk. Hiermee is de kans op een defect minder groot en kom je niet voor dure reparaties te staan.