Selecteer een pagina

Elke auto met een verbrandingsmotor heeft zuurstof nodig om de brandstof te verbranden ev-n zo energie voor het rijden op te wekken. Deze zuurstof wordt uiteraard uit de lucht gehaald. Om te voorkomen dat de motor van uw auto defect raakt door vuiligheid in de lucht, moet de lucht eerst gefilterd worden door een luchtfilter.

In de ideale wereld hebben we 100% schone lucht, maar in de praktijk is dat helaas anders.  In Nederland rijden we voornamelijk op verharde wegen en niet op stoffige zandwegen. U zou dus kunnen zeggen dat de lucht bij ons minder gefilterd hoeft te worden dan op de gemiddelde woestijnweg. Toch moet ook hier de lucht gefilterd worden. Zou u dit niet doen, dan heeft u kans dat de lagers, zuigers en cilinders eerder versleten zijn. Ook kan het gebeuren dan de bougies van een benzinemotor vervuild raken. Uw auto verliest aan vermogen en kan zelfs eerder de geest geven.

Gevolgen van een vervuilde luchtfilter

Moderne motoren worden steeds kritischer in de kwaliteit en hoeveelheid lucht die ze toegevoerd krijgen. Een vervuild luchtfilter kan soms te weinig lucht doorlaten. Hierdoor verminderen de prestaties van de motor en neemt het verbruik toe.  In geval van dieselauto’s kan er donkere rook uit de uitlaat komen. Vaak is een erg vervuilde luchtfilter ook te herkennen aan een onregelmatig lopende motor.

vieze luchtfilter vervangen - schone luchtfilter niet vervangen

Hoe weet ik of mijn luchtfilter vervangen moet worden?

Dit hangt uiteraard af van de omgeving waar uw auto rijdt. Komt u vaak op stoffige bouwplaatsen, rijdt u altijd in de stad of alleen op het platteland? Of in de stad met een start-stop systeem?  Als de motor niet draait vervuilt het filter niet. Dus in principe gaat het luchtfilter dan langer mee. Wanneer u alleen op vrijdagmiddag even naar de winkel gaat en zondag even naar het bos dan hoeft u het filter uiteraard minder vaak te vervangen dan wanneer u elke dag van Utrecht naar den Haag en terug rijdt.

Sommige leveranciers zullen u vertellen om het luchtfilter elke 10.000 km te vervangen. Als u het ons vraagt, wil deze leveranciers dan te graag iets aan u verkopen. OnderdelenZoeker.nl adviseert om eens per 15.000 km  een visuele inspectie te doen. Is het filter erg vies dan vervangen, anders niet.  Het plaatje hierboven laat u duidelijk het verschil tussen een schoon en vies luchtfilter zien.

Het luchtfilter vervangen/ controleren

Het luchtfilter vervangen en/of controleren, is bij de meeste auto’s erg simpel.

  • Open de motorkap en zoek de luchtfilterbak. Dit is meestal een zwarte bak naast of op de motor.
  • Klik de clipjes los en open de bak.
  • Haal het filter er uit een bekijk dit goed.
  • Is het erg vies, zie plaatje boven,  dan vervangen.

Nieuwe auto onderdelen vind je eenvoudig op OnderdelenZoeker.nl