Selecteer een pagina

Deze Renault Clio komt naar de werkplaats omdat de motor op 3 cilinders loopt en bijgeluiden maakt. Een korte inspectie wijst uit dat de 3e verstuiver niet functioneert. Om de schade beperkt te houden wordt besloten om één verstuiver te vervangen.

Brandstofsysteem moet vervuild zijn

Na montage van de nieuwe verstuiver lijkt het euvel opgelost. De motor loopt weer als een zonnetje. Na een korte testrit komt het euvel terug, nu in veel ernstiger mate. Nu blijken verstuivers 1 en 2 het loodje te hebben gelegd. Na overleg met de klant besluiten we dan toch maar alle verstuivers te vervangen, dan weten we zeker dat het goed is, dachten we toen. Zo gezegd, zo gedaan. Starten, hij loopt  weer als nieuw. Maarrrr….., na een test ritje van een halve kilometer gaat het weer mis. Eindelijk gaat ons na het om zeep helpen van 4 nieuwe verstuivers een lampje branden. Het brandstofsysteem moet vervuild zijn! De zaag gaat in het brandstoffilter, en deze blijkt vol slijpsel te zitten. De hogedrukpomp is versleten, en het slijpsel vernielt de verstuivers. Ook komt het via de retourleiding in de tank terecht, waarna het vanuit de tank weer in het filter belandt. Het hele systeem is dus vervuilden alles zal grondig gereinigd moeten worden. We besluiten om de brandstoftank te demonteren en te spoelen. Alle leidingen worden goed doorgespoeld, en de pomp, verstuivers en het filter worden vervangen. Al met al een zeer kostbare operatie. 8 verstuivers a 200 euro, en een pomp van rond de 1000 euro, en in totaal meer dan 2 dagen werk.

Bij de volgende Renault Clio kijken we eerst naar het filter

Dit overkomt ons geen volgende keer. Zodra we een Renault 1.5 dci met Delphi pomp met problemen binnenkrijgen gaan we als eerste het filter open zagen.

Problemen met de filter kan een van de meest voorkomende redenen waarom de auto trilt.