Selecteer een pagina

De remmen zijn natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van een auto. Een belangrijke schakel hierin is de remvloeistof. Maar welke rol speelt remvloeistof eigenlijk precies? Wat doet het en hoe werkt het?

Hoe werken remmen?

Voordat we kunnen kijken naar de werking van de remvloeistof, is het verstandig eerst de werking van de remmen in het algemeen eens onder de loep te nemen. Deze remmen werken namelijk hydraulisch. Dit houdt in dat als je je rempedaal indrukt, er druk wordt uitgeoefend op de remvloeistof in de leidingen. Door deze druk, die zich doorzet naar de cilinder, worden de remblokken tegen de remschijven aan bewogen, waardoor de auto tot stilstand kan worden gebracht. 

Welke soorten remvloeistof zijn er?

Remvloeistof is er in verschillende soorten. Deze verschillende soorten onderscheiden zich vooral in de hoogte van het kookpunt van de vloeistof. Je hebt DOT3, DOT4 en DOT5, waarbij het kookpunt bij DOT3 het laagst en bij DOT5 het hoogst ligt. Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar als de remmen té heet worden, zullen de remmen niet meer optimaal werken. Het hierom dus zaak om het juiste type remvloeistof aan de auto toe te voegen.

Het onderhouden van de remmen en de remvloeistof

Vanwege het grote belang van remvloeistof in het gehele remproces, is het belangrijk de vloeistof regelmatig te checken. Je vindt de remvloeistof in een reservoir onder de motorkap. Gaat het controlelampje op het dashboard branden? Dan zit er te weinig remvloeistof in het reservoir. Dit kan te maken hebben met een lekkage in het remsysteem.

Over het algemeen wordt de remvloeistof eens in de twee jaar tijdens een onderhoudsbeurt gecheckt en vervangen. Als je tussentijds merkt dat het reservoir niet helemaal meer vol zit, kun je de remvloeistof zelf bijvullen. Hierbij is het wel belangrijk om het juiste type remvloeistof toe te voegen. De eerdergenoemde DOT4 en DOT5 kunnen namelijk niet met elkaar worden gemengd. Om zeker te zijn van de oorzaak van het lekken van de vloeistof, wordt wel aangeraden om de auto even bij de garage langs te brengen.