Selecteer een pagina

Remmen ontluchten doet u voortaan zelf

Remmen ontluchten, kan moeilijk en tijdrovend zijn. U heeft bij voorkeur een brug nodig zodat u bij de onderkant van uw auto kunt. Daarnaast is het verstandig om oude kleren of een overall te dragen want u kunt er nogal vies van worden. Daarom laten de meeste mensen het ontluchten van de remmen over aan de professional die de nodige apparatuur ter beschikking heeft. Mocht u uw remmen toch zelf willen ontluchten, volg dan de instructies hieronder.

Wanneer moet ik mijn remmen ontluchten?

Zolang er geen lekkage is komt er geen lucht in het remsysteem. Als er een lekkage optreed zal het reservoir langzaam leeg lopen en komt er lucht in het systeem. In dat geval heeft alleen remolie bijvullen geen resultaat, het systeem zal ontlucht moeten worden.

Hoe ontlucht ik de remmen?

Ten eerste is het handig als u een ontluchtingsapparaat ter hand hebt. Een dergelijk apparaat versnelt het werk aanzienlijk. In dit geval kunt u het remmen ontluchten prima alleen doen. Het ontluchtingsapparaat oefent druk uit op hydraulische systeem. De vloeistof stroomt er gemakkelijk door. Normaal gesproken zou u iemand nodig hebben die in de auto zit en op het rempedaal trapt terwijl u de vloeistof aan het wiel opvangt. Een ontluchtingsapparaat maakt dit overbodig. U kunt het ontluchten alleen uitvoeren wat ook nog eens veel sneller gaat.

Natuurlijk begrijpen wij dat niet iedereen een duur ontluchtingsapparaat in huis heeft. In dit geval heeft u hulp van een 2e persoon nodig om het remsysteem te ontluchten. In plaats van een ontluchtingsapparaat kunt u ook een glazen pot (ca. 1 liter) met deksel en een doorzichtig slangetje van zo’n 50 cm lang gebruiken. Maak 2 gaatjes in de deksel, eentje voor het slangetje en een voor de ontluchting. Vul alvast een beetje remvloeistof in het potje zodat het einde van het slangetje in de vloeistof komt te hangen. Zo voorkomt u dat er lucht in het systeem komt.

Hou in beide gevallen nieuwe remvloeistof bij de hand. Die zult u nodig hebben tijdens het remmen ontluchten en om daarna eventueel de remvloeistof weer naar het juiste niveau bij te vullen.

LET OP: Remvloeistof kan de lak van uw auto aantasten en is schadelijk voor het lichaam. Probeer daarom ook contact met de huid of uw ogen te voorkomen.

  1. Eerst moet uw auto op de brug of zodanig opgekrikt worden dat u makkelijk bij de onderkant van uw auto kunt. Zorg ervoor dat de auto veilig staat voordat u begint. Als u een beetje aan de auto schudt, kunt u zien of hij veilig staat.
  2. Als de auto opgekrikt is en veilig staat, verwijdert u de wielen.
  3. Verwijder nu de dop van het remvloeistofreservoir. Is het remvloeistofniveau laag? Vul het dan eerst bij voordat u het systeem ontlucht.
  4. Nu moet iedere remcilinder ontlucht worden. Sluit het slangetje aan op de ontluchtnippel van een van de remcilinders. Pomp dan een paar keer met het rempedaal. Hou dan de rem ingedrukt. Open dan de ontluchtingsnippel en sluit hem meteen weer. U ziet hoe de remvloeistof met luchtbelletjes door het slangetje stroomt. Herhaal dit totdat er geen luchtbelletjes meer in de remvloeistof te bekennen zijn.
  5. Herhaal dit proces voor elke remcilinder totdat alle vier goed ontlucht zijn. Zorg ervoor dat de hoeveelheid remvloeistof in het reservoir niet onder ┬╝ zakt. In dit geval zou lucht het remsysteem binnen kunnen dringen. Als het remsysteem goed is ontlucht zal het pedaal hard aanvoelen. Zo niet dan moet u de procedure herhalen.
  6. Monteer de wielen en trek de wielbouten weer op het voorgeschreven moment aan.
  7. Controleer of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit. Vul eventueel bij als u twijfelt. Sluit het reservoir vervolgens weer goed.
  8. Laat de auto weer van de krik zakken of rijd hem van de brug af.
  9. Test uw remmen.

 

Denk aan uw veiligheid!

Remvloeistof is een gevaarlijke chemische stof. Ga er dus voorzichtig mee om. Draag handschoenen tijdens het ontluchten van de remmen en was uw huid en kleding goed als u ermee in contact bent gekomen. Als u te maken heeft met remvloeistof, lees dan altijd eerst het etiket en volg nauwkeurig de instructies op. LET OP: remvloeistof is een chemische stof. Oude remvloeistof hoort niet in het riool of in de restafvalbak.

Mocht u twijfelen over de veiligheid van het ontluchten, vraag het dan aan uw garage of een andere expert.

Als u de remmen heeft ontlucht, is het belangrijk ze daarna te testen. Als er iets niet in orde is of uw remmen zwakker zijn dan voorheen, probeer dan niet het probleem zelf op te lossen, tenzij u absoluut zeker weet waar het probleem ligt. Rijden met defecte of niet goed werkende remmen is uiterst gevaarlijk. Laat daarom de remmen van uw auto bij de kleinste twijfel door uw garage of een andere deskundige testen.

Ziet u tijdens het remmen ontluchten dat remonderdelen vervangen moeten worden, dan is het verstandig om deze direct te vervangen. Goede remmen zijn essentieel voor de verkeersveiligheid van uzelf en andere weggebruikers.