Selecteer een pagina

Ruitenwissers zijn een essentiële auto onderdelen voor goed zicht. De wissers zorgen er immers voor dat de voorruit – en in sommige gevallen ook de achterruit – wordt ontdaan van bijvoorbeeld regen en sneeuw, waardoor je ‘gewoon’ door de ramen kunt blijven kijken. Een gemiddelde ruitenwisser gaat gedurende zijn leven ruim 100.000 keer op en neer. En dan kan het natuurlijk weleens voorkomen dat de ruitenwissers er onverhoopt mee ophouden.

Schade aan de ruitenwissers

Helaas zal de kwaliteit er bij gebruik van de ruitenwissers vroeg of laat altijd iets op achteruit gaan. Het rubber op de wissers zal door de bewegingen beetje bij beetje afslijten, waardoor de werking achteruit zal gaan. Er is een aantal factoren waaraan je kunt herkennen dat je ruitenwissers minder goed gaan werken. Zo kan het zijn dat de wissers strepen achterlaten of niet meer de gehele ruit droogmaken. Dit laatste kan een gevolg zijn van het ‘stuiteren’ van de wissers. Dit gebeurt wanneer de kracht van de wissers afnemen, waardoor ze niet hard genoeg meer tegen de ruit aan kunnen drukken. Maken de wissers een piepend geluid? Ook dat is een teken dat de kwaliteit van het rubber achteruit is gegaan.

De levensduur van de ruitenwissers verlengen

Er zijn verschillende manieren waarop je de levensduur van je ruitenwissers kunt verlengen. Allereerst is het belangrijk dat er altijd voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir zit. Hierbij heb je grofweg de keuze tussen twee verschillende soorten: ruitenwisservloeistof voor de winter en ruitenwisservloeistof voor de zomer. De vloeistof voor de winter wordt gekenmerkt door de antivriesvloeistof die erin is verwerkt. Dit heeft twee voordelen: de vloeistof bevriest niet en zorgt er bij gebruik van de vloeistof bovendien voor dat de ruiten sneller ontdaan zijn van sneeuw en ijs.

Ook is het belangrijk dat de ruiten zo schoon mogelijk zijn. Op het moment dat de ruiten zijn zijn besmeurd met bijvoorbeeld vogelpoep of ander vuil, zullen de wissers relatief snel slijten. Zodra de ruitenwissers alleen regenwater van de ruit hoeven te verwijderen, zal deze slijtage minder snel optreden.

Ruitenwissers vervangen

Ondanks het feit dat er verschillende manieren zijn om de levensduur van de ruitenwissers te verlengen, zal er vroeg of laat toch het moment komen dat de wissers aan vervanging toe zijn. Het vervangen van de ruitenwissers doet u gelukkig eenvoudig zelf. Dit begint met het loshalen en verwijderen van de huidige ruitenwissers. De wissers zitten met een haak aan de ruitenwisserarm van de auto bevestigd, waar je ze gelukkig ook zonder al te veel moeite ook weer van af haalt. Het bevestigen van de nieuwe ruitenwissers gaat weer via deze zelfde haak. Nieuwe ruitenwissers zijn op verschillende plekken te verkrijgen. Uiteraard kunt u hiervoor terecht bij autogerelateerde zaken, maar ook bouwmarkten hebben vaak ruitenwissers in verschillende soorten en maten. Hou bij het bevestigen van de nieuwe ruitenwissers altijd de handleiding bij de hand. Wanneer u de juiste ruitenwissers voor uw auto volgens de juiste stappen monteert, is het vervangen van uw ruitenwissers een fluitje van een cent.