Selecteer een pagina

De motorkap van je auto onttrekt een groot aantal auto onderdelen aan het zicht. Daarbij gaat het niet alleen om de motor waar de kap de naam aan te danken heeft. Er zijn veel meer onderdelen die je niet ziet, maar die er wel zijn. Als je dan de klep omhoog doet, ken jij dan alle onderdelen? Een groot aantal mensen weet niet waar wat voor dient en dat is natuurlijk lastig als de auto problemen vertoont of als een van de vloeistoffen op is. Daarom komen hier de belangrijkste onderdelen aan bod die zich doorgaans onder de motorkap bevinden van de auto bevinden.

De motorkap

De motorkap zelf is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de auto. Deze ontgrendel je door te trekken aan een hendel die je doorgaans vindt aan de bestuurderszijde. Vervolgens open je de motorkap door met je hand eronder het haakje los te maken. Is de motorkap beschadigd dan kan je de wellicht de motorkap repareren. Als de beschadiging te groot is, bestaat de mogelijkheid de volledige motorkap te vervangen. Voer dan je kenteken in op OnderdelenZoeker.nl om het aanbod te zien.

Onderdelen onder de motorkap van een auto

De motor bevindt zich onder de motorkap van een auto als een van de belangrijkste onderdelen. Daarnaast zijn er verschillende reservoirs te onderscheiden, zoals die van de olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en remvloeistof. Bij het oliereservoir is er een peilstok aanwezig. Ook de accu heeft een plekje onder de motorkap van de auto net als de luchtfilterbehuizing en de brandstoffilterhouder. Verder vormen zekeringen eveneens een van de onderdelen onder de motorkap.

  • Motor, accu en zekeringen
  • Reservoirs: olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en remvloeistof
  • Filters: luchtfilterbehuizing en brandstoffilterhouder
  • Oliepeilstok

Motor onder de motorkap

De motor is voor iedereen die de motorkap omhoog doet direct herkenbaar. Het is dan ook een van de grootste onderdelen en belangrijk in verband met de aandrijving van de auto. De motor zorgt voor de verbranding van de brandstof en levert daarbij energie die ervoor zorgt dat de wielen gaan draaien. 

Reservoirs onder de motorkap

Het reservoir voor koelvloeistof is herkenbaar aan een blauwe, zwarte of grijze dop met daarop een afbeelding van een driehoekje. Het peil is te controleren als je auto waterpas staat. Draai de dop pas open als de motor afgekoeld is, want de vloeistof is gloeiend heet als de motor nog warm is. Kijk naar de kleur om te zien welk soort je nodig hebt om bij te vullen of check het instructieboekje.

De peilstok voor olie is te gebruiken om het oliepeil te meten in het oliereservoir, maar wel als de motor koud is. De peilstok bevindt zich naast het reservoir en is gemakkelijk herkenbaar aan de lange stok met aan de bovenzijde een rond oogje. Het remvloeistofreservoir is herkenbaar aan de dop die doorgaans zwart is en een cirkel met veelal een puntje in het midden heeft. Het reservoir is doorzichtig, zodat je gemakkelijk ziet of het niveau op peil is. Het reservoir voor de ruitenvloeistof is herkenbaar aan de dop met een afbeelding van een raam met sproeier. Je merkt natuurlijk vanzelf wanneer deze op is en je het reservoir moet bijvullen.

Filters onder de motorkap

Het brandstoffilter zit meestal onder de motorkap, maar het kan ook zijn dat deze bij de tank zit. Het is belangrijk om het bandstoffilter op tijd te vervangen. Dat voorkomt namelijk dat er vuil in de brandstof aanwezig is en in de motor terechtkomt. De behuizing van het luchtfilter is eveneens een van de onderdelen onder de motorkap en bij een gebrek te vervangen door een ander exemplaar dat bij OnderdelenZoeker.nl te bestellen is.

Zekeringen onder de motorkap van de auto

Het komt voor dat de zekeringen onder de motorkap van de auto kapot gaan. Dan is het tijd deze te vervangen en uiteraard hebben wij zekeringenkasten in het aanbod beschikbaar. Een zekering voorkomt dat de elektrische systemen te veel stroom krijgen en vormen daarom een belangrijk onderdeel onder de motorkap.

Accu in de accubak

De accu is een van de onderdelen onder de motorkap die je wel eens moet vervangen. De accu voorziet de startmotor en elektrische onderdelen van stroom. Is je accu aan vervanging toe, kijk dan in ons aanbod en bestel gemakkelijk een nieuw exemplaar.