Selecteer een pagina

Het reinigen van een motorblok is een tijdrovende klus. Dat is ook logisch want een motor heeft ontzettend veel hoekjes en gaatjes waardoor het lastig is bij alle plekken te komen. Waarschijnlijk zie je je motorblok af en toe tijdens het verversen van de olie of wanneer je nieuwe ruitenvloeistof bijvult. Desalniettemin loont het wel om je motorblok schoon te maken. Naast dat het de motor er na het reinigen natuurlijk mooi en fris uitziet, draagt het ook bij aan de levensduur van de motor. De motor blijft natuurlijk een van de belangrijkste auto onderdelen.

Het is altijd verstandig om grote klussen aan de auto uit te besteden aan specialisten op dit gebied. Het reinigen van een motorblok kan je uitbesteden, maar ook prima zelf doen.  Wij geven je 4 tips voor het optimaal schoonmaken van je motorblok.

  1. Let op elektronica en doe een kleine check!

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips die wij kunnen geven. Plak alle elektronica af met plastic zakjes en ductape. Natuurlijk kan alles wel tegen een beetje water, want je rijdt met auto tenslotte ook vaak in de regen. In dit geval kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. Omdat je de auto grondig gaat schoonmaken is de kans op storingen altijd aanwezig. Let er bijvoorbeeld op dat je een hogedrukspuit niet op de dynamo richt. Daarnaast is het ook verstandig om sensoren en het open luchtfilter goed af te plakken.

Als je toch bezig bent met het afplakken van alle elektronica kan je net zo goed even alles controleren. Zit er iets los? Zijn sommige draadjes bijna af? Moet ik de olie verversen? Je hebt waarschijnlijk niet veel aandacht geschonken aan het motorblok, dus hier heb je dan nu mooi de tijd voor.

  1. Zorg ervoor dat je alle loszittend vuil verwijderd

Belangrijk is om als eerste al het loszittende vuil, zoals bladeren en takken, te verwijderen. Eigenlijk zou je dit veel vaker moeten doen omdat los zittende bladeren en takken voor bijvoorbeeld brand kunnen zorgen doordat vuil op de motor of elektronica kan ophopen. 

  1. Laat de motor stationair lopen

Ik zie je wenkbrauwen al fronsen, maar het zorgt er wel voor dat je je motorblok makkelijk kunt reinigen. Doordat de motor warmer wordt kan je makkelijker olie en vet verwijderen. Hierbij geldt wel dat je de motor niet te lang stationair moet laten lopen anders kan je brandwonden krijgen.

  1. Gebruik eerst een hogedrukspuit

Na de eerste 3 stappen is je motorblok al aanzienlijk schoner geworden, maar waarschijnlijk heb je nog niet alles goed kunnen reinigen. Om het laatste beetje vuil te verwijderen kan je gebruik maken van een hogedrukspuit. Net als met een zware regenbui kan je motor ook tegen het water van een hogedrukspuit. Belangrijk is wel dat de elektronica, die je in stap 1 hebt afgeplakt, goed beschermt blijft.

Het reinigen van een motorblok is dus niet een klus die je direct aan een garage of automonteur over moet laten. Met de stappen hierboven kan je het motorblok van je auto dus prima zelf reinigen.