Selecteer een pagina

Airbags zijn een belangrijk onderdeel van elke auto. Het zorgt voor de belangrijkste vorm van veiligheid voor de inzittenden van een auto tijdens een ongeval. Maar er zijn veel dingen die mensen niet weten over airbags in de auto.

Wat is een airbag?

Een airbag is een beveiligingssysteem voor inzittenden van een voertuig in de vorm van een opgevouwen tas die zichzelf opblaast tijdens een aanrijding. De bestuurder airbag zit in het stuurwiel opgeborgen. De passagiersairbag zit in het dashboard. 

Het doel van een airbag is om de inzittenden van de auto veiligheid te bieden door ze een zachte demping te bieden tijdens een aanrijding. Het verlaagt het risico op letsel en zal schade aan het interieur ook verminderen. 

Welke soorten airbags zitten er in een auto?

Bij de auto’s van nu zitten meestal meerdere soorten airbags in het voertuig. Dit hangt ook af van het merk van de auto. In een moderne auto’s van nu zitten onder andere de volgende soorten airbags: stuurairbag, passagiersairbag, dak airbag linksdak airbag rechtsstoel airbag linksstoel airbag rechtsknie airbagzij airbag links en zij airbag rechts

Bij vrijwel elk voertuig zitten 1 of meerdere airbags. De standaard airbags die in elke auto te vinden zijn, zijn de bestuurder airbag en de passagiersairbag.

Hoe werkt een airbag in een auto? 

Een airbag werkt met twee sensoren. Wanneer de impact tijdens een ongeval groot genoeg is, gaat er een signaal af bij de twee sensoren van de airbag computer naar het ontstekingselement van de airbag. In de airbag gaat de gasgenerator daardoor af, waarna de zak zichzelf opblaast. De afdekkap van het stuur scheurt open waardoor de airbag in het stuur naar buiten kan komen. Dit alles gebeurt in 0,03 seconden! De airbag zal na ontsteken ook snel leeglopen. Dit komt door een groot gat wat in de zak zit, om verstikking te voorkomen.

Is een airbag gevaarlijk?

Een airbag kan wel degelijk gevaarlijk zijn, maar dit heb je als bestuurder of passagier vooral zelf in de hand. Een airbag komt er als een explosie uit. Vanwege deze kracht kan het letsel of verwondingen opleveren bij de inzittenden van de auto tijdens een ongeval. Bij het niet dragen van een gordel is er een grotere impact voor het lichaam waardoor er een grotere kans is op letsel. Ook wanneer je als bestuurder te dicht op het stuurwiel zit, kan de klap van de airbag meer verwondingen opleveren. 

Airbags zijn ontworpen voor volwassen personen. Daarom is het zelfs levensbedreigend voor kinderen onder de 12 jaar. Een airbag kan bij kinderen sneller tot verstikking leiden dan bij volwassenen. 

Kan je de airbag uitzetten?

Ook al is het zeker niet aan te raden een airbag uit te schakelen, kan dit wel. Airbags zijn een veiligheid voor inzittenden van een auto en daarom is het niet verstandig om ze uit te schakelen. 

Soms kan het gewenst zijn dit wel even te doen. Om de veiligheid van kinderen en baby’s te waarborgen kan het een optie zijn een bepaalde airbag uit te zetten wanneer deze voorin zit. Wanneer je dit niet doet, kan het tot ernstig letsel leiden bij kinderen en baby’s.

De meeste auto’s beschikken over een schakelaar om een airbag uit te schakelen, maar niet bij allemaal. Daarvoor moet je in het instructieboekje van de auto kijken. 

Is een airbag APK verplicht?

Een airbag is niet een directe verplichting in een auto. Bij de APK kan het wel tot problemen leiden omdat er een brandend airbag lampje zal verschijnen. Maar een auto kan hierop niet afgekeurd worden tijdens de APK-keuring.

Wat is de levensduur van een airbag in de auto? 

Er zit geen vaste levensduur aan een airbag in de auto. Meestal wordt aangeraden om de airbag set om de 10 jaar te vervangen, maar dit is in praktijk niet nodig.


Wil je wel graag je airbags vervangen? Wij hebben een ruim aanbod in airbag sets van verschillende automerken en types zoals: HyundaiJaguarMazdaMercedes VitoOpel AstraOpel CorsaOpel GT en de Opel Vivaro.