Selecteer een pagina
Autolampen in de test - alleen merklampen overtuigen
Slechte zichtbaarheid is een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen. Daarom is optimale autoverlichting ook zo belangrijk. En dat begint met goed werkende autolampen.

 

 

 

Helaas blijken lampen voor de koplampen vaak niet wat de verpakking belooft. Dit is het resultaat van een uitgebreide test van het Lichttechnisch Instituut van het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT). Daar werd de kwaliteit van 100 halogeenlampen voor gebruikelijke H7 koplampen getest volgens de verplichte goedkeuringscriteria van de Economische Commissie voor Europa (ECE). In principe moet elke autolamp die verkocht wordt, voldoen aan deze eisen.

De conclusie van de onderzoekers is duidelijk: kwaliteit gaat voor – de enige autolampen die “goed” scoorden, waren merklampen. Alleen kwaliteitslampen zijn dus echt veilig.

Volgens de wettelijke bepalingen moeten H7 koplampen minimaal een lichtstroom van 1350 lumen hebben. Veel van de geteste lampen komen echter nauwelijks boven de 1000 lumen uit. Sommigen lampen uit de test bereikten zelfs maar slechts 824 lumen maar overschreden tegelijkertijd wel de maximaal toegestane energieverbruik met bijna tien watt. Dit betekent dat deze lampen te weinig licht leveren bij een te hoog stroomverbruik.

Testresultaat “onvoldoende”

Terwijl de geteste merklampen aanzienlijk beter scoorden dan de testeisen, presteerden de geteste no-name producten juist ronduit slecht. Bij de niet-merklampen had zo’n 81 procent mankementen.

De testresultaten voor niet-merklampen op een rijtje:

  • Foutenpercentage: 81%
  • Ze zijn te donker:
    De zwakste autolampen leverden in de test nog slechts 60% op van de voorgeschreven lichtopbrengst.
    Onder de lampen met zwakke resultaten presteerden producten met blauw getint glas bijzonder slecht. Deze lampen moeten de kleur van dure xenon verlichting nabootsen.
  • Ze richten het licht onjuist. Gevolgen kunnen zijn:
    • Als de lichtkegel of te laag of te hoog, te ver naar rechts of te ver naar links is, verlichten ze de weg niet goed. De bestuurder herkent gevaren en obstakels op de weg te laat of helemaal niet.
    • Ze verblinden tegenliggers.
    • Bij sommige lampen van lage kwaliteit is de lichtkegel veel te breed – soms zo erg dat hun licht vergelijkbaar is met grote lichten.
  • Ze verbruiken teveel elektriciteit:
    • Sommige proefexemplaren overschreden het toegestane stroomverbruik in Watt. Hierdoor kan intense hitte ontstaan die de koplampen beschadigt.

Hoe werden de lampen getest?

Van elke autolamp werden vier exemplaren van hetzelfde type gekocht in verschillende regio’s. Dit is ongeveer vergelijkbaar met het aantal testexemplaren, die ook noodzakelijk zijn voor het registratiebewijs. Naast de testcriteria “hoeveelheid licht” – cruciaal voor de verlichting van de weg – en “wattage” werd ook de positie van de gloeidraad en de geometrie van de lamp getest. Deze bepalen namelijk in hoge mate de kwaliteit van de lamp.

Resultaat: 52 van de 100 geteste autolampen faalden al bij de geometrie-testen. Als daar nog alle lampen met te lage lichtstroom toegevoegd worden, ligt de foutratio bij maar liefst 81 procent. Sommige lampen kwamen zo slecht uit de test dat ze per direct van de markt gehaald werden.

 

Autolampen: autolamp van dichtbij

 

Merklampen zijn veiliger

Meer verkeersveiligheid begint met goede autoverlichting – en met precisie gemaakte voertuiglampen. Volgens de beschreven test voldoen uitsluitend merklampen aan de vereiste hoge kwaliteit; alleen zij zijn veilig. Met deze conclusie kwamen verlichtingstechnici aan het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) na het testen van 100 halogeenlampen voor de veel voorkomende H7 koplamp.

Goede autoverlichting hangt af van de kwaliteit en de soepele wisselwerking van alle verlichtingsonderdelen: lamp, koplampen en stroom. Dit systeem is echter alleen zo sterk als zijn zwakste schakel. Bij moderne koplampen speelt vooral de kwaliteit van de lamp een grote rol.

Hoogwaardige halogeenlampen:

  • zijn lichtsterk en verlichten de weg optimaal,
  • zorgen voor een precieze lichtkegel en voorkomen verblinding
  • zijn duurzaam en energie-efficiënt
  • voldoen aan alle wettelijke eisen

Moderne auto lampen zijn high-tech producten

Door hun complexe binnenkant zijn halogeenlampen geavanceerde high-tech producten. De kwaliteit van een lamp hangt af van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Hierbij spelen bijvoorbeeld de zuiverheid van het halogeen, het beste glas voor de lamp en robuust materiaal voor de voet van de lamp een belangrijke rol. Daarnaast is ook de lichttechnische expertise van de fabrikant belangrijk.

De beslissende factor: de geometrie van de lamp

De geometrie van de lamp – de exacte positionering van de gloeidraad op honderdste millimeter – is cruciaal voor de lichtkwaliteit. Want hierdoor worden onder andere de licht / donker-grens en de afbakening van het verlichte bereik van de tegenkomende voertuigen gedefinieerd, Dit betekent dat als de positie van de spiraal niet klopt er een ongewenst strooiing van het licht ontstaat. De straat wordt niet op de correcte manier verlicht, het tegemoetkomende verkeer wordt verblind.

Bij slechte autolampen is precies dit het geval. De lichtverdeling is vaak zo slecht dat de koplamp niet naar behoren kan worden ingesteld en niet voldoen aan de wettelijke eisen.

Merkproducten zijn te herkennen aan hun perfecte coating. Hierdoor ontstaat geen ongecontroleerde licht- of verblindingseffecten. Kwalitatief minderwaardige no-name lampen worden vaak te sterk ingekleurd om het momenteel erg populaire blauwachtig licht van xenon lampen na te bootsen. Als gevolg hiervan, heeft de lamp niet meer de vereiste lichtopbrengst.

 

Autolampen - niet-merklampen kunnen verblindend werken

 

Regelmatige controle garandeert kwaliteit

Merkfabrikanten brengen alleen autolampen op de markt die uitgebreid zijn getest – meer dan 30 keer voordat de lamp de fabriek verlaat. In tegenstelling tot andere producenten van autolampen voldoen zij daarmee aan de wettelijke verplichting voor de kwaliteitscontrole in eigen huis.

Computergestuurde bewakingssystemen garanderen de nauwkeurige naleving van alle geometrische eisen. Defecte lampen worden onmiddellijk verwijderd.

Autolampen: Kwaliteitsupgrade

Autolampen zijn slijtageonderdelen. Ze gaan dan ook zeker niet de hele levensduur van het voertuig mee. Iedere keer dat een lamp uitvalt, betekent dit echter een stuk minder verkeersveiligheid. Experts adviseren daarom om altijd een set vervangende lampen in de auto te hebben, liefst van een merkproducent. Of u de lampen nou zelf vervangt of dit overlaat aan een garage, reservelampen in de auto hebben, is alleen al handig omdat niet alle soorten lampen ook daadwerkelijk altijd in alle landen verkrijgbaar zijn. En nee, u kunt niet voorspellen wanneer uw autolampen stuk gaan.

Conclusie

Autolampen zien er vaak hetzelfde uit, maar ze zijn het niet. Binnen een productfamilie heeft u veel keuze. Uw eigen voorkeur is daarbij leidend: Gaat u voor de maximale lichtopbrengst of toch liever voor een speciaal effect? Erg populaire lampen zijn momenteel de “high-performance producten” die voor meer licht en dus voor maximale veiligheid zorgen. Ook de lampen die helder wit-blauwachtig licht geven en zo de xenon lampen nabootsen, vallen goed in de smaak. Maar denk er altijd aan: Alleen wie merklampen koopt, kan op de beste kwaliteit rekenen.