Selecteer een pagina
Autoverlichting: Veiligheidsfactor licht

Optimaal zicht tijdens het rijden vermindert het aantal ongevallen

Goed zicht en goed gezien worden: Optimale autoverlichting is een belangrijke veiligheidsfactor – en voor automobilisten net zo belangrijk als een goed werkend remsysteem of intacte banden. Want slecht zicht is één van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen. Het belang van autoverlichting en goed zicht wordt vooral duidelijk in het donker. Een derde van de automobilisten rijdt niet graag ’s nachts en voelt zich dan onzeker. Het is ook een feit dat bijna de helft van alle dodelijke ongevallen ’s nachts gebeuren. En dat terwijl ’s nachts vijf keer minder voertuigen op de weg zijn dan overdag. Het is dus duidelijk dat duisternis het risico op ongevallen aanzienlijk doet stijgen. Ook overdag is goede zichtbaarheid essentieel. Dit geldt niet alleen op donkere wegen, maar vooral ook tijdens mist, regen of sneeuw. Goede autolampen zorgen voor een optimale verlichting van de weg en vergroten de zichtbaarheid.

Beter licht voor meer visuele prestaties

Iedereen is ’s nachts min of meer bijziend. Dit komt door de beperkte werking van de fotoreceptoren (de staafjes om precies te zijn) in het netvlies van het menselijke oog. In het donker is dus veel meer concentratie nodig om nog goed te kunnen zien. Soms kost het dan ook net even iets meer tijd om een dier, persoon of auto duidelijk te kunnen zien. Deze waardevolle fracties van een seconde kunnen uiteindelijk essentieel zijn om een ongeval te voorkomen. Goede autolampen kunnen ervoor zorgen dat de ogen van de chauffeur en dus de chauffeur zelf ook veel meer ontspannen zijn. De Beroepsvereniging van Oogartsen schat dat elk jaar ongeveer 300.000 ongevallen worden veroorzaakt door het feit dat automobilisten zien slecht. 300.000 goede redenen om voor goed  werkende autoverlichting te zorgen.

Beter licht voor een snellere reactie

In 2014 kwamen in Nederland volgens het CBS 49 voetgangers om het leven. Een donker geklede voetganger wordt pas gezien vanaf een afstand van 25 meter. In het geval van gevaar is het dus belangrijk om heel snel te reageren. Door een betere autoverlichting kunnen voetgangers en andere weggebruikers eerder gezien worden. Dit helpt ongelukken te voorkomen. Ook een goede straatverlichting helpt voetgangers, fietsers, motorfietsers en tegemoet komende auto’s sneller te herkennen. Vooral op donkere wegen is het dan ook zeker geen overbodige luxe voor fietsers en voetgangers voor eigen verlichting en reflecterende (details op de) kleding te zorgen.

Beter licht – iedereen kan ervoor zorgen

Beperkt zicht door mist, regen of sneeuw zijn ieder jaar verantwoordelijk voor veel ongevallen. Overdag is mist al reden voor 30 procent van alle weergerelateerde ongevallen; ’s nachts neemt de kans op ongevallen nog aanzienlijk toe. Ook hier geldt: Optimale verlichting verhoogt de zichtbaarheid en de veiligheid. Licht- en weersomstandigheden kan geen enkele automobilist beïnvloeden. Maar iedereen kan actief voor goede verlichting op zijn eigen voertuig zorgen en daarmee bijdragen tot een betere verkeersveiligheid. En het is heel eenvoudig: Een regelmatige licht-check maakt snel duidelijk of de verlichting van de auto in orde is of dat er iets aan verbeterd kan worden. Trouwens bij een groot onderzoek naar autoverlichting in Duitsland in 2012 werden bij 34 procent van alle auto’s tekortkomingen aan de verlichting opgemerkt. Dat is dus elke 3e auto! Dit kan niet alleen een boete tot gevolg hebben, maar in een gevaarlijke situatie ook waardevolle seconden kosten…

 Autoverlichting aan

 

Autoverlichting: Typen lampen voor auto’s

Halogeenlampen, xenon of LED: Efficiënte autolampen zorgen voor veel licht op de weg en daarmee voor meer veiligheid. Autolampen zijn het “hart” van de koplamp: de prestatie van een koplamp hangt dan ook grotendeels af van de kwaliteit van de lamp. Uit een test van het Lichttechnisch Instituut van het Instituut voor Technologie in Karslruhe blijkt, dat eigenlijk alleen merklampen voldoen aan de wettelijke regels. Meer over deze test leest u in een onze blogpost “Autolampen in de test – alleen merklampen overtuigen“. Merkproducten kenmerken zich door innovatieve technologie, hoogwaardige materialen en precieze verwerking in alle stappen van de productie.

Vandaag de dag  is er een breed scala van autolampen verkrijgbaar. Naast de standaard gloeilampen zijn er nieuwe producten op de markt die meer licht te geven, langer meegaan en simpelweg mooier design gegeven zijn. Daarbij is het goed om te weten dat er voor veel autolampen in oudere auto’s energiezuinige alternatieven beschikbaar zijn. Vaak ook als innovatieve retrofit oplossingen. De belangrijkste typen autolampen zijn:

 • Xenon lampen
 • Halogeenlampen
 • LED’s

 

Xenon verlichting voor auto’s

Ze zijn helder en energie-efficiënt, duurzaam en zeer aantrekkelijk: gasontladingslampen – beter bekend als xenon licht. Zij waren een ware revolutie in de autoverlichting van de vroege jaren ’90. Vandaag de dag is één op de drie nieuwe auto’s met xenon licht uitgerust. Xenonlampen hebben duidelijke voordelen:

 • ze geven twee keer zoveel licht als conventionele halogeenlampen, terwijl ze een derde minder energie verbruiken
 • hun licht lijkt op daglicht en zorgt zo voor een betere zichtbaarheid
 • ze verlichten de weg optimaal
 • ze hebben een extreem lange levensduur: over het algemeen hoeven ze slechts één keer te worden vervangen tijdens de levensduur van het voertuig

Xenon licht biedt aanzienlijk meer veiligheid. Volgens een studie van de TÜV Rheinland (Duitsland) zouden elk jaar meer dan 50 procent van de ernstige ongevallen op wegen buiten de bebouwde kom en meer dan 30 procent op snelwegen vermeden kunnen worden als alle auto’s van xenon verlichting voorzien zouden zijn. De nieuwe generatie xenon lampen – de zogenaamde bi-xenon koplampen – zorgen voor nog meer veiligheid. Het adaptieve lichtsysteem zorgt ervoor dat het bereik van de dimlichten in bochten bijna verdubbelt.

 

Een lichtboog in plaats van een gloeidraad

Xenon lampen hebben geen gloeidraad zoals halogeenlampen maar een lichtboog tussen twee elektroden. Deze lichtboog ontstaat door een gecontroleerde gasontlading. Hiervoor is de lamp voorzien van een kleine kwartsbrander – gevuld met xenon gas, metaalzouten en andere additieven. Na de ontsteking verdampen de metaalzouten door de boog van geïoniseerd xenon gas. De damp begint licht te geven en geeft meer dan twee keer zoveel licht als conventionele halogeenlampen.

Het verlichtingssysteem – technici noemen de xenon lamp overigens HID-lamp (HID = High Intensity Discharge) – bestaat uit vier eenheden:

 • van de lamp
 • een ontsteker
 • een elektronisch voorschakelapparaat die de noodzakelijke wisselspanning van ongeveer 85 volt of 45 volt bij nieuwe kwikvrije lampen bestuurt
 • een aansluitkabel

Om ongewenste verblinding te voorkomen, moet xenon lampen volgens de Europese norm ECE R98 verder uitgerust zijn met:

 • een automatische koplamphoogteregeling
 • een wasinstallatie om lichtverstrooiing te voorkomen door verontreinigde schijven

 

Autoverlichting: Xenon licht

 

Halogeen verlichting voor auto’s

De halogeenlamp is het “prototype” van alle autolampen. De krachtige nieuwe generaties worden nog steeds  door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt. De meest voorkomende halogeenlampen zijn de types H1, H4 en H7. De krachtige nieuwe generatie met innovatieve bajonetsluiting zijn de types H8, H9, H11 en H15. In de afgelopen jaren werd een nieuwe premium halogeenlampen ontwikkeld op basis van de H7 lamp. Deze schijnt duidelijk meer licht op de weg en geeft aanzienlijk beter zicht. Deze merklampen zijn veel helderder en zijn in speciale uitvoeringen ook met het momenteel zeer populaire blauwachtig licht verkrijgbaar.

 

Belangrijk: De positie van de gloeidraad

Halogeenlampen zijn een doorontwikkeling van de gloeilamp. Zij produceren licht door stroom die een wolfraamdraad verwarmt, die gebogen is in een helix. Halogeenlampen werken echter veel zuiniger dan gloeilampen. Ze zijn gevuld met halogeen gas. Hierdoor vermindert de slijtage van de wolfraamdraad en het zwart worden van de lamp. Voor gebruik in koplampen moeten halogeenlampen voldoen aan specifieke technische eisen. Hierbij is de exacte positie van de gloeidraad erg belangrijk. Merklampen voldoen op honderdsten van een millimeter nauwkeurig aan de wettelijke eisen. Goede lichttechniek kenmerkt zich door maximale helderheid te concentreren op een zo kort mogelijk stuk helix. Hoe beter dit lukt, hoe meer licht de lamp op de weg schijnt. Dit verhoogt het zicht van de bestuurder zonder tegenliggers te verblinden.

 

LED verlichting voor de auto

Ze zijn klein, robuust en zeer effectief: LED’s oftewel Light Emitting Diodes. Het zijn ware Shooting Stars in de autoverlichting. De krachtige LED’s:

 • bieden briljante kleuren
 • zijn als witte LED’s vergelijkbaar met daglicht
 • nemen veel minder stroom dan andere autolampen
 • gaan uitzonderlijk lang mee – bijna de hele levensduur van de auto
 • kunnen goed tegen schokken
 • zijn heel klein en daardoor ideaal voor aantrekkelijke nieuwe ontwerp-oplossingen

Op de achterzijde van voertuigen hebben LED’s al een vaste plaats. Ook signaalfuncties aan de voorkant hebben zij al veroverd. LED’s worden hier gebruikt als richtingaanwijzers, zijmarkering en als dagrijverlichting.

 

Conclusie

Goed zicht en goed gezien worden is essentieel voor de verkeersveiligheid. Vooral in het donker wordt het belang van licht en goed zicht duidelijk. Maar ook overdag is goede zichtbaarheid essentieel. Hoe beter de weg verlicht is, hoe makkelijker zich de bestuurder op het verkeer kan concentreren. Andersom, een slecht verlichte weg kost heel veel extra concentratie wat vaak ten koste gaat van aandacht besteden aan het verkeer. Inmiddels zijn er 3 verschillende lampen op de markt:

 • Xenon
 • Halogeen
 • LED

De keuze is aan u. Kies bij voorkeur wel merklampen. Want alleen deze voldoen zeker aan alle wettelijke eisen. Goede autoverlichting kan ervoor zorgen dat de bestuurder zelf veel meer ontspannen arriveert op zijn bestemming. Maar ook gevaarlijke situaties kunnen met goede verlichting sneller herkend of zelfs voorkomen worden.

Op zoek naar auto onderdelen?