Selecteer een pagina

Rijd je al een tijdje in dezelfde auto? Dan merk je op een gegeven moment dat de autostoelen misschien toe zijn aan vervanging. Wil je de kosten voor een nieuwe of tweedehands autostoel besparen, dan is het misschien een idee om ze eerst grondig schoon te (laten) maken. In deze blog nemen we je mee door de verschillende stappen om jouw autostoelen en interieur weer fatsoenlijk uit te laten zien.

Algemene tips voor het schoonhouden van het interieur

Probeer vlekken die net zijn ontstaan altijd gelijk weg te krijgen. Zo zorg je ervoor dat ze niet intrekken in het interieur. Probeer daarnaast ook afval, zoals etensresten en wegwerpbekers gelijk na consumeren weg te gooien, zodat het niet gaat verschimmelen in de auto. Probeer ook regelmatig het interieur met een stofzuiger bij langs te gaan, bijvoorbeeld 1 keer per maand. Hierdoor zorg je ervoor dat vieze geurtjes (bijna) geen kans krijgen om in het interieur te trekken.

Hoe maak ik mijn autostoelen schoon?

De eerste stap bij het schoonmaken van de autostoelen, is het vaststellen van het materiaal waar de autostoel van gemaakt is. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat een stoffen bekleding anders gereinigd moet worden als een leren bekleding. Voor beide zijn er aparte speciale reinigingsproducten die je hiervoor kunt gebruiken.

Als je een nieuw reinigingsproduct gebruikt, is het belangrijk deze eerst op een klein (en onopvallend) stukje te gebruiken, zodat je kunt zien of het werkt voor jouw binnenbekleding. Hierdoor krijg je niet gelijk vlekken waarbij je de complete interieur moet (laten) vervangen.

De volgende stap is het daadwerkelijk reinigen van de autostoelen. Dit kan meestal met een autospons, maar voor echt hardnekkige vlekken kun je beter een schoonmaakkwastje gebruiken voor een diepere reiniging. Een kwastje kan namelijk dieper reinigen dan een autospons of schoonmaakdoek, waardoor dieperliggende vlekken ook worden bereikt. 

Vloerbedekking schoonmaken

De vloerbedekking van een auto kun je meestal gemakkelijk schoonmaken bij een carwash. Hier hebben ze vaak een stofzuigerautomaat staan waar je terecht kunt voor het stofzuigen van jouw interieur. Vergeet niet om de matten uit de auto te halen en deze uit te kloppen voordat je de vloerbedekking grondig gaat stofzuigen. Mocht de carwash niet in de buurt zijn, dan kun je ook proberen met de stofzuiger thuis te gaan schoonmaken. 

We raden aan om hiervoor een draadloze handstofzuiger te gebruiken, zodat je makkelijk bij alle plekken kunt stofzuigen. Een normale stofzuiger kun je ook gebruiken bij het schoonmaken, maar dan moet je waarschijnlijk de stofzuiger met een verlengsnoer aan het stopcontact hangen.

Vreemde geurtjes verwijderen

Als het gelukt is om de vlekken eruit te krijgen, maar je blijft nog met een vreemd geurtje zitten, dan kun je gebruik maken van een ozonbehandeling. Dit kan bij professionele autopoetsbedrijven, maar voordat je de auto voor een behandeling kwijt bent, kun je ook proberen een geurverwijderaar te gebruiken. Deze zijn vaak (online) verkrijgbaar in een potje met instructies waardoor je in enkele eenvoudige stappen de vieze geurtjes weer uit jouw auto verwijdert.

Autostoel alsnog vervangen?

Krijg je jouw autostoelen na een grondige schoonmaakbeurt nog steeds niet schoon? Dan is het misschien tijd om ze te vervangen. Gelukkig bestaat het interieur van een auto uit meerdere delen, waardoor je niet gelijk een compleet interieur hoeft te vervangen. OnderdelenZoeker.nl heeft een grote voorraad aan bestuurdersstoelen en bijrijdersstoelen. Ook achterbanken, mattenset of de complete vloerbedekking kun je nieuw of tweedehands kopen via OnderdelenZoeker. Bij OnderdelenZoeker zijn namelijk verschillende garagebedrijven, autosloperijen, revisiebedrijven, demontagebedrijven en onderdelenleveranciers aangesloten, waardoor je altijd gratis en vrijblijvend een online aanvraag kunt indienen.