Selecteer een pagina

De koplampen zijn voor de veiligheid van de auto een belangrijk onderdeel. In het donker of bij andere weersomstandigheden waarbij slecht zicht de kop opsteekt, wil je immers goed zichtbaar blijven voor je medeweggebruikers. Goedwerkende koplampen zijn hiervoor essentieel. Na verloop van tijd kunnen de koplampen echter dof worden, waardoor de zichtbaarheid achteruit gaat. Als dit het geval is, is het tijd om de koplampen te polijsten. Maar hoe worden de koplampen eigenlijk dof. En dat polijsten, wat is dat en hoe doe je dit eigenlijk?

Doffe koplampen

Koplampen werden vroeger steevast gemaakt van glas. Tegenwoordig zijn de meeste koplampen niet meer van glas, maar van kunststof met een coating gemaakt. De kunststoffen hebben één groot nadeel ten op zichte van de glazen koplampen van vroeger: het verkleuren. Glas blijft langer helder en verkleurt dus veel minder snel dan plastic. De verkleuring van de plastic koplampen heeft verschillende oorzaken. Dit heeft vooral te maken met het weer. Zowel zon als regen hebben invloed op de helderheid van het plastic. De coating die over de lampen heen zit, houdt weliswaar iets tegen, maar er zal altijd iets van verkleuring van de koplampen optreden. Er komt zelfs een moment dat de coating volledig is versleten en er krassen op de koplampen van de auto terechtkomen. Dit heeft ernstige invloed op de veiligheid van de autorit. Op dit moment kun je twee dingen doen: de koplampen vervangen óf polijsten.

Koplampen polijsten

Het polijsten van de koplampen kunt u laten doen door een bedrijf, maar u kunt dit ook eenvoudig zelf doen. De makkelijkste manier is om dit te doen met een speciale koplampenpolijstset. Er zijn verschillende soorten setjes op de markt, die elk zo hun eigen inhoud en gebruiksaanwijzing kennen. Over het algemeen zal de set bestaan uit schuurpapier, polijstpasta, een steunschijf voor de boormachine, een polijstpad, een polijstdoek en een coating, waarbij dus kleine variaties mogelijk zijn, afhankelijk van de gekozen set. 

Als u de polijstset heeft aangeschaft, is het tijd voor het polijsten van de koplampen.

Grofweg kunnen we het polijsten van de koplampen onderscheiden in zes verschillende stappen:

  1. Maak de koplampen schoon met autoshampoo en water
  2. Plak de lampen af met tape, zodat de rest van de auto niet beschadigt
  3. Schuur de koplampen met schuurpapier en polijstpasta.
  4. Maak de koplamp schoon met een droge poetsdoek en breng het polijstmiddel aan met de polijstdoek
  5. Maak de koplamp opnieuw schoon en veeg hem droog met een doek
  6. Breng de coating aan, zodat de koplamp langer beschermd blijft

Ook hierbij moet rekening gehouden worden met de verschillende soorten polijstsets. Aangezien deze van inhoud kunnen verschillen, zal ook de manier van polijsten niet altijd hetzelfde gaan. Zorg er bij het polijsten altijd voor dat u de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende set bij de hand heeft, om er zeker van te zijn dat u op de juiste wijze te werk gaat. 

Nieuwe of tweedehands koplampen kopen

Zijn de koplampen na het polijsten nog steeds dof of bent u om andere redenen niet tevreden over de werking van uw koplampen? Dan is het in sommige gevallen verstandiger om de koplampen volledig te vervangen. OnderdelenZoeker biedt verschillende soorten nieuwe en tweedehands koplampen aan. U kunt deze in sets aanschaffen, maar ook apart, als u bijvoorbeeld enkel en alleen op zoek bent naar een koplamp rechts of een koplamp links.