Selecteer een pagina

Remvloeistof vervangen - een doe het zelf klus?

Omdat remvloeistof de eigenschap heeft dat het water aantrekt moet het periodiek worden ververst. Dit is een eenvoudige maar tijdrovende en vuile klus. Als u echter geen probleem heeft met vieze handen en kleren, dan kunt u flink wat geld besparen en zelf de remvloeistof vervangen. Natuurlijk kunt u hiervoor naar uw garage of een andere expert gaan. Maar u kunt de remvloeistof ook in enkele eenvoudige stappen zelf vervangen. Alles wat u nodig heeft, is een container voor de oude vloeistof, een krik, een sleutel en natuurlijk nieuwe remvloeistof. Hoe u de remvloeistof vervangen kunt, leggen wij zometeen uit in dit artikel.

Hoe werkt remvloeistof?

Remvloeistof is een belangrijke component voor uw rijveiligheid. Hij zorgt ervoor dat de kracht van het rempedaal overgedragen wordt op het wiel. Hierdoor vertraagt de auto en komt hij uiteindelijk tot stilstand.

De warmte die ontstaat door de wrijving kan het water in de remvloeistof op termijn doen verdampen. Het gevolg: Luchtbellen in het systeem. Hierdoor kunnen uw remmen niet meer naar behoren werken. Het onstaan gevaarlijke situaties waarbij u niet alleen uzelf maar ook andere weggebruikers in gevaar brengt.

De vloeistof heeft ook nog een ander doel. Het dient als een smeermiddel voor de bewegende delen en voorkomt roest of aankoeken. Als de remvloeistof oud en dus niet meer in goede staat is, kunnen verschillende delen van de auto worden aangetast.

Waarom is het belangrijk om de remvloeistof regelmatig te vervangen?

Remvloeistof kan zijn werk alleen goed doen wanneer hij niet verontreinigd is. Water of lucht in de vloeistof beïnvloeden het remgedrag van uw auto. Nog water nog lucht kunnen namelijk de hoge druk in het remsysteem zo goed weerstaan als remvloeistof.

Na verloop van tijd kan de remvloeistof echter wel water gaan opnemen via kleine gaatjes in de afdichtingen en leidingen. Hierdoor worden de eigenschappen van de remvloeistof negatief beïnvloed. Daarom is het uitermate belangrijk om de remvloeistof regelmatig te vervangen. Alleen zo zorgt u ervoor dat uw remmen goed blijven werken.

Hoe vaak moet ik de remvloeistof vervangen?

Het is aan te raden de remvloeistof om de 2 jaar te vervangen. Als u de remvloeistof langer laat zitten, is het waarschijnlijk dat het watergehalte te hoog wordt. Een te hoog watergehalte kan vapour lock veroorzaken. Dat betekent dat het vocht in de remolie gaat koken en lucht in het remsysteem veroorzaakt. De werking van uw remmen neemt af.

Remvloeistof vervangen

Om de remvloeistof te vervangen, heeft u geen specifiek gereedschap nodig. Houd wel een container bij de hand waarin u de oude vloeistof kunt opvangen. Verder heeft u een sleutel en een krik nodig.

  1. Om de remvloeistof te vervangen, reinigt u eerst de omgeving van de vulopening van het reservoir voordat u het opent.
  2. Nu kunt u de auto opkrikken, de wielen verwijderen en een slangetje aansluiten op een van de ontluchtnippels. Laat het systeem gedeeltelijk leeglopen door de ontluchtnippel te openen en het rempedaal te in te drukken.
  3. Zodra het reservoir nagenoeg leeg is, kunt u het met nieuwe vloeistof vullen. Zorg er wel voor dat u de nieuwe remvloeistof bijvult voordat het reservoir helemaal leeg is want anders komt er lucht in het systeem. Mocht dit toch gebeuren, is het noodzakelijk om het remsysteem te ontluchten.
  4. Bedien nu het rempedaal een aantal keren totdat er heldere vloeistof in de slang zichtbaar wordt. Sluit dan de nippel. Herhaal deze stap voor elk wiel en let erop dat er voldoende vloeistof in het reservoir zit.

LET OP: Zorg er altijd voor dat u de juiste remvloeistof voor uw auto gebruikt. Deze wordt ingedeeld naar het kookpunt. De meeste auto’s hebben DOT 3 of DOT 4 remvloeistoffen. Controleer van tevoren wat u nodig heeft.

Mocht er het waarschuwingslampje voor de remmen gaan branden nadat u de remvloeistof vervangen heeft, dan is het vloeistofniveau waarschijnlijk te laag. Afhankelijk van de dikte van de remblokken moet u de vloeistof bijvullen. Zijn de remblokken behoorlijk versleten, vul dan niet tot aan de max. streep, want dan zal het reservoir overstromen als er nieuwe remblokken gemonteerd worden. Vervang de remblokken in dit geval zo snel mogelijk.

Gemakkelijk maar tijdrovende en vuile klus

Zoals u kon lezen, is het remvloeistof vervangen niet bijzonder moeilijk. Als u geen bezwaar heeft tegen vieze handen en vuile kleren, dan kunt u daarmee flink wat geld besparen. Wilt u er echter geen tijd voor vrij maken of heeft u geen zin in vieze handen, dan is het verstandig om hiervoor naar uw garage of een andere expert te gaan. Het kost dan misschien wat meer maar het bespaart u in ieder geval een hoop tijd.