Selecteer een pagina

Vermoedt u dat de schokdempers van uw auto aan vervanging toe zijn? Met onderstaande tips kunt u zelf uw schokdempers controleren of ze nog goed zijn of niet.

Een schokdemper, de naam zegt het al, dempt schokken. Stel u rijdt over een hobbel op de weg, dan blijft de carrosserie van de auto als het goed is recht, en wordt het betreffende wiel door de hobbel omhooggedrukt. Om te voorkomen dat het wiel hard omhoog knalt, is er een schokdemper. De schokdemper vertraagd de omhooggang van het wiel, de schok wordt gedempt.

Bij het wiel zit ook een veer gemonteerd die het wiel weer naar beneden drukt, en ook deze beweging wordt door de schokdemper afgeremd. Al met al is de schokdemper dus erg belangrijk voor het comfort in de auto, maar nog belangrijker is de veiligheid. De schokdemper zorgt er voor dat het wiel een zo goed mogelijk contact met het wegdek houdt.

Controle 1

Zet uw auto op een vlakke ondergrond. Als u in het midden voor of achter uw auto door de knieën gaat en naar de achterbumper en voorbumper kijkt, dan moet deze evenwijdig met de ondergrond lopen. Is dit niet het geval, dan kunnen er één of meerdere schokdempers defect zijn.

Controle 2

Ga op een hoek van de auto staan en druk met beide handen, evt. nog met een knie erbij, de hoek van de auto naar beneden en laat deze direct los. De auto komt dan weer omhoog, en let er hierbij op dat de auto niet schommelt. De hoek moet soepel omhoog komen en daarna meteen stilstaan. Op en neer of heen en weer deinen kan op versleten schokdempers slaan.

Controleren van de schokdemper

Controle 3

Een visuele inspectie kan wat lastiger zijn, omdat u de schokdempers moet bekijken. Bij het voorwiel kan het handig zijn om het stuur helemaal links- of rechtsom te draaien waardoor u bij het wiel langs kunt kijken. Wanneer u vettigheid of olie op de schokdemper ziet zitten dan is de schokdemper waarschijnlijk lek en dient deze vervangen te worden

Lekkende schokdemper

Breng uzelf en anderen niet in gevaar en vervang uw schokdempers op tijd. Ga naar de schokdemperafdeling van OnderdelenZoeker en voer uw kenteken in. U ziet dan uitsluitend schokdempers die daadwerkelijk op uw auto passen. Daarnaast vindt u vrijwel alle andere auto onderdelen die door leveranciers en bedrijven kunnen worden aangeboden.