Selecteer een pagina

De auto starten: als automobilist heb je het waarschijnlijk al ontelbare keren gedaan. Een vrij simpele klus, die je met je ogen dicht uit kunt voeren. Je draait de sleutel om, de motor begint te draaien en je bent klaar om te gaan. In dit proces speelt de startmotor van een auto een zeer belangrijke rol. Maar wat is een startmotor nu eigenlijk precies, hoe werkt ‘ie en wat moet je doen als de startmotor niet meer naar behoren werkt? We behandelen het in deze blog!

Wat is een startmotor?

De startmotor is een van de belangrijkere onderdelen van een auto. De naam verklapt het misschien al een beetje: de startmotor is een (elektrisch aangedreven) motor die ervoor zorgt dat een auto gestart kan worden. Hierbij maakt de startmotor gebruik van accu van de auto, die voor elektriciteit zorgt zodra de sleutel in het stopcontact wordt gestopt. Is de auto gestart? Dan zit het werk van de startmotor erop en wordt deze uitgeschakeld. 

Hoe werkt een startmotor?

Zoals gezegd, werkt de startmotor op basis van elektriciteit. Op het moment dat je de sleutel in het contact omdraait, krijgt de startmotor stroom van de accu in de auto, waardoor deze in werking wordt gezet. Belangrijk om hierbij te weten is dat de startmotor is voorzien van een tandwiel. Zodra de startmotor wordt gestart, grijpt dit tandwiel vast in het zogeheten vliegwiel, waardoor deze begint te draaien. Op zijn beurt zorgt het vliegwiel ervoor dat de starterkrans van de motor wordt geactiveerd, die uiteindelijk in verbinding staat met de krukas. Deze opeenvolging van gebeurtenissen – die dus begint bij de startmotor, die hierdoor essentieel is – zorgt ervoor dat de auto gestart wordt.

Hoe herken ik een kapotte startmotor?

Helaas is de startmotor van een auto aan slijtage onderhevig. Doordat de startmotor bij iedere autorit weer belast wordt, is de kans groot dat hij naar verloop van tijd kuren gaat vertonen. Start de auto niet meer juist, hoor je vreemde geluiden bij het opstarten of start de auto helemaal niet meer? Dan kan het zijn dat de startmotor defect is. Je herkent een defecte startmotor vaak aan de volgende dingen:

  • De auto start niet bij het omdraaien van de sleutel
  • Het starten gaat moeilijk
  • Je hoort rare geluiden bij het opstarten
  • De verlichting in de auto dimt bij het opstarten

Mijn startmotor werkt niet goed, hoe komt dat?

Wanneer de auto niet start zoals hij zou moeten doen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het zo zijn dat de startmotor niet genoeg stroom ontvangt om in stelling gebracht te kunnen worden. In dat geval ligt het probleem waarschijnlijk bij de accu. Ook kan het zijn dat het probleem verderop in het startproces ligt, bijvoorbeeld bij de starterkrans of vliegwiel. Ligt het probleem echter in de startmotor zelf, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft een defect aan de startmotor de volgende oorzaken:

  • Slijtage van de startmotor
  • Versleten tandwielen
  • Roest
  • Defecten in de bedrading

Moet ik mijn startmotor vervangen?

Liggen de opstartproblemen van jouw auto aan de startmotor? Dan is het zaak om deze tijdig te vervangen. Hierbij heb je twee mogelijkheden: óf een compleet nieuwe óf een gebruikte startmotor. Ben je op zoek naar een nieuwe of gebruikte startmotor? Bij OnderdelenZoeker vraag je jouw startmotor en andere auto onderdelen binnen een aantal klikken aan.