Selecteer een pagina

Als de lente begonnen is willen veel mensen weer naar buiten. We gaan weer kamperen, fietsen en dan gaan we het liefst met caravan of vouwwagen op pad naar de mooiste plekjes in eigen land of overal ter wereld. Hiervoor heeft u natuurlijk een auto met trekhaak nodig. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten als u een trekhaak wilt kopen? Welke mogelijkheden zijn er? En wat past het beste bij uw auto en uw situatie? Met dit artikel willen wij u graag op weg helpen wat u moet weten als u een trekhaak wilt kopen.

De juiste trekhaak kopen: vast, afneembaar of wegdraaibaar?

Voor de meeste auto’s kunt u kiezen tussen vaste trekhaak of afneembare trekhaken. Voor sommige automerken zijn ook wegdraaibare trekhaken beschikbaar. Een vaste trekhaak is het voordeligste trekhaaksysteem. Afneembare en wegdraaibare trekhaken zijn duurder, leveren echter een aantal voordelen op tegenover de vaste trekhaak. Om deze reden wordt steeds vaker voor een afneembare trekhaak gekozen.

Voordelen

Afneembare en wegdraaibare trekhaken hebben een aantal voordelen tegenover de vaste trekhaak. Deze voordelen zijn:

 • Bij parkeersensoren kan de trekhaak als obstakel worden gezien. Door de afneembare trekhaak af te koppelen voorkomt u dit
 • Bij sommige auto’s wordt het kenteken onleesbaar met een trekhaak ervoor. dit is wettelijk niet toegestaan. Vandaar dat op deze auto’s de trekhaak verwijderd moet
 • Het design van de auto blijft intact als de trekhaak is weggeklapt of verwijderd

Is de prijs echter belangrijker voor u dan bovengenoemde voordelen van afneembare trekhaken, dan kunt u beter kiezen voor een vaste trekhaak.

Niet iedere auto mag trekken

Wist u dat u voor sommige auto’s trekhaken kopen kunt terwijl deze auto’s helemaal geen caravan of kar mogen trekken? De reden hiervoor is simpel: ondanks dat het maximale trekgewicht van deze auto’s niet voldoende is om een aanhanger te trekken, mag u op deze trekhaken namelijk wel een fietsendrager plaatsen. Of u met uw auto wel of niet mag trekken, hangt af van het maximale trekgewicht van uw auto. Dit vindt u terug in uw kentekenbewijs.

TIP: In het artikel over alles wat je moet weten over trekhaken voor caravans gaan we dieper in op de verschillende trekhaken voor caravans

Meest bekende trekhaak merken

Wie op zoek gaat naar een trekhaak voor zijn auto, komt al snel de merken Thule/Brink en Bosal tegen. Ook Westfalia en GDW trekhaken zijn vaak te vinden in Nederland. Thule en Bosal trekhaken komen echter het meest voor in Nederland. GDW heeft juist in België en Frankrijk een aanzienlijk marktaandeel. Verder zijn er in Nederland trekhaken verkrijgbaar van o.a. Aragon, TowTrust, ECS Electronics, Jaeger, ACS en Rameder.

Waar moet ik op letten als ik een trekhaak kopen wil?

Wilt u een trekhaak kopen, dan dient u in de meeste gevallen en indien gewenst de trekhaakkabelset apart aan te schaffen. Deze zit vaak niet standaard inbegrepen.

Er zijn echter ook trekhaken die samen met een kabelset geleverd worden. Zo levert Thule bijvoorbeeld voor sommige auto onderdelen de Brinkkit. Bosal heeft de Oris-Matic. Deze twee trekhaken worden samen met bijpassende kabelset in één verpakking en met één bestelnummer geleverd. Bij de Bosal Oris-Matic is ook de contactdoos geïntegreerd in de trekhaak.

Bij Onderdelenzoeker worden alle trekhaken en kabelsets geleverd inclusief de benodigde bevestigingsmaterialen en overzichtelijke handleiding. Let er wel op als u elders een trekhaak koopt: eventueel moet u daar de benodigde bevestigingsmaterialen apart aanschaffen.

Toebehoren en benodigdheden bij een trekhaak kopen

Als u een trekhaak wilt aanschaffen, heeft u naast de fysieke trekhaak nog een paar toebehoren nodig. Natuurlijk heeft u bevestigingsmateriaal nodig om de trekhaak onder de auto te zetten. Verder heeft u ook een bijpassende kabelset nodig om een aanhanger, caravan of fietsendrager te mogen trekken.

Verder zou u eventueel ook andere toebehoren nodig kunnen hebben:

 • hulpkoppelingen
 • afdekkapje
 • stekkerdoosplaat
 • slot
 • kogelkapje
 • losbreekkabel
 • flenskogel
 • pen
 • opbergzak kogel
 • vergrendelhuis

Wilt u een trekhaak kopen om er een fietsendrager op te zetten maar mag uw auto geen caravan of aanhanger trekken? In dit geval heeft u ook een fietsendrager connectorkit nodig.

Conclusie

Als u een trekhaak wilt kopen voor uw auto heeft u tal van opties en mogelijkheden. Informeer eerst goed welke trekhaken voor uw auto mogelijk zijn. Houd daarbij rekening met uw eigen voorkeuren (zie Voordelen) maar ook met wettelijke bepalingen zoals maximaal trekgewicht en de zichtbaarheid van uw kenteken.

Heeft u een keuze gemaakt? Kijk dan verder welke toebehoren u nodig heeft en welke toebehoren misschien nog handig zouden zijn. Alles op een rij gezet, kunt u uw trekhaak snel en makkelijk via internet bestellen of bij de dealer of garage kopen.

Hulp nodig? Weet u niet goed waar u op moet letten bij het kopen van een trekhaak? Of heeft u andere vragen over trekhaken of andere auto-onderdelen? Neem gerust contact op met ons. Wij adviseren u graag.