Selecteer een pagina

Heb je last van vocht in de koplampen van je auto? Wees niet getreurd, dit is een veel voorkomend probleem waarmee veel auto eigenaren mee te maken hebben. Desalniettemin is het wel belangrijk om hier direct achteraan te gaan omdat koplampen een van de belangrijkste auto onderdelen zijn. Door het vocht werken de koplampen niet goed, waardoor het ’s nachts verraderlijk is om te rijden. Het is dus belangrijk om het onmiddellijk op te lossen en gelukkig geen ingewikkelde klus, maar hoe verwijder je vocht uit de koplampen? In deze blog leggen we je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je met een gerust hart ´s nachts de weg op kunt.

Stappenplan vocht verwijderen uit een koplamp

Het vocht in je koplamp kan de verlichting van je auto mogelijk tijdelijk dimmen waardoor je minder zichtbaar wordt voor het andere verkeer.  Zo kan de kans op een ongeval worden vergroot omdat je minder goed zichtbaar bent. Om dergelijke gevaarlijke situaties te voorkomen is het belangrijk om vrijwel direct nadat je erachter bent gekomen, het vocht te verwijderen. Hoe haal je het vocht uit je koplampen?

Volg onderstaande  stappen om het vocht uit de koplampen te verwijderen

1. Demonteer de koplamp

Als eerste moet je de drie schroeven van je koplamp verwijderen met behulp van een sok en ratel. Draai de schroeven eenvoudig met de klok mee om ze volledig te verwijderen. Lees de gebruikershandleiding van je auto voor de zekerheid.

2. Veeg het vocht af of gebruik een föhn

Nadat je de koplamp hebt gedemonteerd, is het tijd om het vocht dat zich in de koplampen bevindt te verwijderen. Dit kan je doen door gebruik te maken van een pluisvrij doekje of een föhn. Veeg of föhn het hele gebied rond de lichten droog.

3. Plaats eventueel silicagel

Zodra de binnenkant van de koplampen volledig is opgedroogd kan je overwegen om silicagel te plaatsen. Deze verpakkingen absorberen vocht en je bent ze vast wel eens tegengekomen in een schoenendoos. Zorg ervoor dat de silicagel niet wordt blootgesteld aan de koplamp,  anders blokkeren ze het licht dat uit de koplampen komt.

4. Plaats de koplamp weer terug

Nadat je alle vocht hebt verwijderd moet je je koplampen opnieuw monteren. Plaats de koplamp eenvoudig van waar je hem hebt losgemaakt en draai de schroeven stevig vast.

Doffe koplampen verhelpen en polijsten

Wanneer de koplamp na het verhelpen van het vochtprobleem nog dof is dan kun je dit oplossen door de koplampen te polijsten. Dit doe je aan de buitenkant van de koplamp. Je kan hiervoor een klein schuurkopje op jouw boormachine monteren.

Het is belangrijk om dit te doen in meerdere stappen. Je begint met grof schuurpapier en werkt toe naar een kleinere korrel. De meest geschikte schuurpapiersoorten in volgorde van grof naar klein zijn:

  • P1200
  • P1500
  • P2000
  • P2500

Nadat je deze stappen hebt gevolgd moet de koplamp gepolijst worden. Voor het polijsten moet je alleen wel de lampen ontdoen van overgebleven vuil. Doe dit door ze af te spoelen met water.

Doffe koplampen polijsten


De oneffenheden zijn nu weggeschuurd, maar het glas is minder glad dan voor de behandeling. Het polijsten geeft het glas haar glans terug. Doe dit door een polijstkopje op de boor te zetten en polijstpasta aan te brengen op het schijfje. Ga vervolgens in ronddraaiende bewegingen door totdat de koplamp weer glanst. Door het polijstmiddel kan het lijken dat het nog niet glanst. Test dus vooral hoe het glas eruit ziet door het polijstmiddel weg te poetsen met een gladde spons en wat water.