Selecteer een pagina

Xenon verlichting - Waarom elke auto xenon lampen zou moeten hebben

Xenon verlichting is momenteel erg populair. De energiezuinige xenon lampen scoren hoog met helder, sterk licht, betere verlichting van de weg en een hoog veiligheidsniveau. Inbouwen van xenon licht is echter maar zeer beperkt mogelijk. Voor de meest voorkomende auto’s zijn voertuigspecifieke sets verkrijgbaar die bestaan uit:

  • een koplamp
  • een gasontladingslamp
  • de wettelijke voorgeschreven automatische hoogteregeling van de koplamp
  • een wassysteem dat ongewenste lichtstrooiing door verontreinigde koplamp glazen voorkomt

Wat voor veel Halogeenlampen geldt, is ook op xenon verlichting van toepassing: fabrikanten van merkproducten staan voor kwaliteit en veiligheid.

Xenon verlichting voor auto’s

Helder, energie-efficiënt en duurzaam: gasontladingslampen staan beter bekend als xenon lampen. Zij waren de revolutie in de autoverlichting van de vroege jaren ’90. Inmiddels rijdt al één op de drie nieuwe auto’s met xenon verlichting. Xenon lampen bieden grote voordelen:

  • ze geven twee keer zoveel licht als conventionele halogeenlampen terwijl zij een derde minder energie verbruiken
  • hun licht lijkt op daglicht en zorgt zo voor betere zichtbaarheid
  • ze verlichten de weg optimaal
  • ze hebben een extreem lange levensduur: over het algemeen hoeven ze slechts één keer te worden vervangen gedurende de hele levensduur van het voertuig

Xenon verlichting biedt aanzienlijk meer veiligheid. TÜV Rheinland heeft berekend dat jaarlijks meer dan 50% van alle ernstige verkeersongevallen op wegen buiten de bebouwde kom en meer dan 30% van alle ongevallen op snelwegen voorkomen kunnen worden als elke auto in Duitsland met xenon verlichting zou rijden. De nieuwe generatie van de zogenaamde bi-xenon koplampen zorgt zelfs voor nog meer veiligheid. Het adaptieve lichtsysteem zorgt ervoor dat het bereik van de dimlichten in bochten   bijna verdubbeld wordt.

     Xenon verlichting: autolamp

 

Een boog in plaats van een gloeidraad

In xenon lampen wordt geen gloeidraad gebruikt om licht te produceren zoals in halogeenlampen, maar een lichtboog tussen twee elektroden. Het licht wordt geproduceerd door een gecontroleerde gasontlading. De lampen hebben een kleine kwarts brander die gevuld is met xenon gas, metaalzouten en andere additieven. De boog van geïoniseerd xenon gas wordt ontstoken waardoor de metaalzouten verdampen. Deze damp begint licht te geven, wel meer dan twee keer zoveel licht als conventionele halogeenlampen. Het verlichtingssysteem van de xenon lamp – technici noemen de xenon lamp trouwens HID-lamp (HID = High Intensity Discharge) – bestaat uit vier onderdelen:

  • de lamp
  • de ontsteker
  • een elektronisch voorschakelapparaat dat de noodzakelijke wisselspanning van ongeveer 85 volt of 45 volt bij nieuwe kwikvrije lampen bestuurt
  • een aansluitkabel

Om ongewenste verblinding te voorkomen, moeten xenon lampen volgens de Europese norm ECE R98 uitgerust zijn met

  • een automatische hoogteregeling van de koplampen
  • een wasinstallatie om lichtverstrooiing te voorkomen door verontreinigde koplamp glazen

 

Let op: Niet overal waar “xenon” op staat, zitten ook “Xenon lampen” in

Xenon lampen zijn enorm populair maar helaas ook best prijzig. Logisch dat autobezitters op zoek gaan naar een goedkoper alternatief. Daarbij is het oppassen geblazen want lang niet alles waar “xenon licht” opstaat, bevat daadwerkelijk een xenon lamp. Een halogeenlamp – al geeft hij blauwachtig licht – is per definitie geen xenon lamp. Xenon lampen zijn namelijk gasontladingslampen en werken met een heel andere techniek dan halogeenlampen. Conventionele gloeilampen kunnen daarom nooit xenon licht produceren. In het beste geval produceren ze blauwachtig licht maar dat heeft niets met xenon te maken. Een aantal merkfabrikanten bieden daarnaast lampen met een langere levensduur aan die blauwachtig licht geven. Deze lampen hebben een wat kouder wit licht dan conventionele gloeilamp. Het koudere wit licht verlicht de weg duidelijk beter dan bijvoorbeeld minderwaardige halogeenlampen die claimen om xenon licht te geven. Maar ook deze halogeenlampen hebben niets met xenon te maken.

Conclusie

Xenon lampen zijn momenteel heel populair. Niet alleen om hun blauwe lichtkleur maar vooral omdat ze energiezuinig zijn en meer veiligheid op de weg bieden. In plaats van een gloeidraad zorgt een gecontroleerde gasontlading voor het licht. Maar xenon lampen komen met een prijskaartje. Echte xenon lampen zijn namelijk niet goedkoop. De inbouw ervan is bovendien alleen beperkt mogelijk. Voor de meest voorkomende auto’s zijn voertuigspecifieke sets verkrijgbaar. Voordelen van xenon verlichting zijn:

  • veiliger dan halogeenlampen door meer licht
  • meer veiligheid door betere zichtbaarheid omdat hun licht op daglicht lijkt
  • meer veiligheid door optimale wegverlichting
  • energiezuinig
  • extreem lange levensduur

Volgens een Duits onderzoek zouden 50% van de ongevallen buiten de bebouwde kom en 30% van de ongelukken op de snelweg voorkomen kunnen worden als alle auto’s met xenon verlichting zouden rijden.