Selecteer een pagina

Hoort u een brommend of rammelend geluid tijdens het rijden of ruikt u uitlaatgassen in uw auto? Grote kans dat deze afkomstig zijn van uw uitlaat. Controleer daarom of uw uitlaat vervangen moet worden.

De uitlaat van een auto is aan rubbers opgehangen om zijn trillingen te isoleren van de carrosserie. Verder dient hij spanningsvrij te zijn gemonteerd. Anders kan het uitlaatsysteem door het bewegen van de auto motor gaan scheuren of breken. Ook condensvorming kan veel schade toebrengen aan een uitlaat. De condens blijf met name in de achterdemper hangen. Hierdoor kan deze roesten. Snel optrekken en afremmen is eveneens schadelijk. Door het steeds krimpen en uitzetten van het materiaal kan materiaalmoeheid ontstaan met als gevolg een lekke uitlaat. En een lekke uitlaat moet u vervangen.

Gevolgen van een lekke uitlaat

Een lekke uitlaat kan onaangename maar ook zeer ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld:

  • een hoger brandstofverbruik
  • giftige gassen in het interieur
  • brandschade aan uw auto als weglekkende uitlaatgassen tegen de carrosserie of bumper o.i.d. blazen

Daarnaast kan de politie een bekeuring uitschrijven voor een lekke uitlaat. Deze is vaak duurder dan het onderdeel dat vervangen moet worden.

Hoe herken ik een lekke uitlaat?

Als u een brommend geluid hoort, uitlaatgassen binnen in de auto ruikt of de uitlaat een rammelend geluid maakt, dan wordt het tijd om hem aan een inspectie te onderwerpen.

Grote lekkages kunt u waarschijnlijk gewoon zien. Om een kleinere lekkages op te sporen, kunt u het uiteinde met een poetsdoek even afdichten. Laat de motor dan stationair lopen. Als de uitlaat lek is, kunt u nu horen waar de lekkage optreedt. Vervolgens moet dit onderdeel van de uitlaat vervangen worden.

Een lekke uitlaat? Dan moet uw uitlaat vervangen worden.

Het kan ook zijn dat uw uitlaat niet lekt, maar dat het binnenwerk los zit. Dit kan leiden tot een irritant rammelend geluid. U kunt dit zelf controleren door de demper te bekloppen of heen en weer te schudden. In dit geval kunt u het beste de demper vervangen.

De hele uitlaat vervangen of alleen een deel?

Als u mankementen aan een deel van de uitlaat constateert, is het verstandig om ook de rest van het systeem goed na te lopen. Als meer delen niet optimaal zijn, dan is het beter om ook deze meteen te vervangen. Dat voorkomt dat u binnen afzienbare tijd weer aan uw uitlaat moet sleutelen. Bovendien vergemakkelijkt het de montage. Vergeet ook niet meteen de conditie van de ophangrubbers te controleren.

Waar vind ik passende onderdelen?

Moet uw uitlaat worden vervangen? Riskeer dan geen bekeuring of erger. Maak een afspraak bij uw garage of vervang de uitlaat zelf. Bij OnderdelenZoeker vindt u alle auto onderdelen die nodig zijn. Als u het kenteken van uw auto invoert op de pagina, dan ziet u uitsluitend uitlaat-onderdelen die daadwerkelijk op uw auto passen.