Selecteer een pagina

Wat is het en wat doet het?

De accu van een auto is te vergelijken met de batterij in bijvoorbeeld een mobiele telefoon of laptop. Om te kunnen functioneren, hebben de apparaten elektrische energie nodig. In een auto is dit niet anders. Maar hoe werkt de accu in de eigenlijk? En wat als de accu leeg of zelfs helemaal defect is?

Wat doet de accu in een auto?

Het voornaamste doel van de accu in een auto is leveren van elektrische energie. Deze energie is bijvoorbeeld nodig voor het starten van de auto, maar ook voor de werking van het dashboard, lampjes en andere elektrische accessoires. Wanneer je de autosleutel in het contact omdraait, zorgt de accu voor een stroom aan energie naar de startmotor. Op het moment dat deze gaat draaien, zal de motor van de auto aanslaan. Aangezien de accu van een auto net als andere accu’s en batterijen leeg kan raken, moet deze worden bijgeladen. Dit gebeurt met de dynamo in de auto, die begint te werken wanneer de motor wordt gestart. 

Wat te doen bij een lege accu?

Het komt helaas regelmatig voor dat de accu van de auto niet meer werkt. Vaak komt dit doordat de accu ‘gewoon’ leeg is. Hoe dat komt? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je per ongeluk de autolampen aan hebt laten staan of de deuren niet helemaal goed hebt dichtgedaan, waardoor de binnenverlichting is blijven branden. Dit kan erg vervelend zijn, maar wanneer er een tweede auto met een paar startkabels in de buurt is, is dit in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen. Door de startkabels aan te sluiten op de accu’s en de tweede auto te laten draaien, zal de accu weer worden opgeladen. Rijd na dit proces wel even rond met de auto; zo geef je de dynamo de kans om de accu op te laden.

Wat te doen bij een kapotte accu?

Is de accu niet zomaar leeg, maar echt kapot? Dan zal er een nieuwe accu voor in de plaats moeten komen. Althans, een vervangende accu, want nieuw hoeft deze accu lang niet altijd te zijn. Ook tweedehands accu’s doen in de meeste gevallen nog prima hun werk en zijn vaak ook nog eens een stuk goedkoper. Bovendien, wanneer je de accu bij een garage laat repareren, kan dit bedrijf de kwaliteit van een eventuele tweedehands accu vaststellen. Hierdoor zijn ook tweedehands accu’s in de meeste gevallen met garantie verkrijgbaar.