Selecteer een pagina

Een auto is uitgerust met tal van verschillende auto onderdelen. Een aantal hiervan werken op elektriciteit. Om deze onderdelen goed te laten functioneren, wordt een auto voorzien van een accu en een dynamo. Wat die dynamo precies doet en wat je kunt doen als hij niet meer goed werkt? Je leest het in deze blog.

Wat doet een auto dynamo?

Grofweg bekeken heeft de dynamo in een auto twee functies. Allereerst zorgt de dynamo voor het leveren van elektrische energie, waardoor alle elektrische onderdelen in een auto goed kunnen (blijven) functioneren. Bovendien zorgt de dynamo voor het bijladen van de accu in een auto. De dynamo staat hierbij verbonden met de motor van de auto. Dit gebeurt met een V-snaar of een multiriem. Doordat de dynamo met de motor in verbinding staat, komt de dynamo pas in werking wanneer de motor van de auto gestart is.

Waaraan herken je een kapotte auto dynamo?

Net als vele auto-onderdelen kan ook de dynamo van een auto – helaas – stukgaan. Als dit het geval is, levert de dynamo dus geen stroom meer en wordt de accu van de auto niet goed meer opgeladen. Een kan kapotte dynamo is aan een aantal dingen te herkennen. Mocht je een van de volgende symptomen aan de auto ontdekken, is het goed om eens te kijken naar de staat van de dynamo:

  • Lege accu
  • Zwakke lichten
  • Een brandend montitoringslampje op het dashboard
  • Rare geluiden

Hoe kan een dynamo van een auto kapotgaan?

Als een dynamo niet meer goed werkt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Allereerst is het zaak om te kijken of het wel daadwerkelijk de dynamo is die defect is. De oorzaak van niet werkende dynamo kan namelijk ook liggen bij de V-snaar of multiriem. Zoals gezegd zorgen deze voor de verbinding tussen de motor en de dynamo. Als deze niet meer sterk genoeg of zelfs helemaal gebroken is, werkt de dynamo vanzelfsprekend ook niet meer naar behoren.

Het probleem kan echter ook in de dynamo zelf liggen. In dat geval is de dynamo meestal versleten, waardoor hij niet meer goed zijn werk kan doen. Na verloop van tijd zal er bijeen dynamo bij veel gebruik logischerwijs wat slijtage optreden. Deze slijtage van de dynamo kan echter verergeren en versnellen door hevige belasting van de dynamo. Hoe meer werk de dynamo moet verzetten, des te eerder er een teveel aan slijtage zal ontstaan.

Een nieuwe auto dynamo kopen bij OnderdelenZoeker

Wanneer de dynamo van je auto niet meer werkt, is het belangrijk dat deze snel wordt vervangen. Dit kun je natuurlijk bij een professionele garage laten doen, maar als je enige ervaring hebt, kun je de dynamo van je auto ook zelf vervangen. Bij OnderdelenZoeker koop je je nieuwe dynamo of gebruikte dynamo voor tientallen verschillende merken. Grote kans dat de dynamo voor jouw auto er tussenzit, dus.