Selecteer een pagina

Klinkt jouw auto ineens als een echte sportwagen of komen er plotseling rare geluiden uit de uitlaat? De kans is groot dat de uitlaat beschadigd is. Maar hoe werkt de uitlaat eigenlijk en wat te doen als ‘ie daadwerkelijk kapot is?

Wat doet de uitlaat?

Een uitlaat heeft voor een auto verschillende functies. Allereerst helpt de uitlaat natuuriljk om uitlaatgassen naar buiten af te voeren, maar dat is zeker niet het enige. Zo zorgt de uitlaat er bijvoorbeeld ook voor dat het geluid door verbranding gedempt wordt. Bovendien zet de katalysator in een uitlaat ervoor dat schadelijke gassen worden omgezet in minder schadelijke. Kortom: een goed werkende uitlaat is essentieel voor een auto.

Lekkende uitlaat

Zoals gezegd is de uitlaat belangrijk onder deel van een auto, maar helaas is het ook een onderdeel dat snel slijt en roest. Het roesten kan al snel leiden tot gaten, wat zorgt voor het lekken van de uitlaat. Als dit het geval is, zal de auto naar alle waarschijnlijkheid een veel harder en zwaarder geluid dan normaal gaan maken. Eén voordeel: een lekkende uitlaat kom je dus snel genoeg achter – een geluk bij een ongeluk. Mocht de uitlaat dit geluid gaan maken, kun je twee dingen doen: repareren of vervangen.

Kapotte uitlaat repareren of vervangen?

Het antwoord op de vraag of je de uitlaat moet repareren of vervangen, hangt af van de situatie. Allereerst is het belangrijk om eerst het gat in de uitlaat te vinden. Kleine gaatjes kun je in veel gevallen namelijk zelf reparen. Door het aanbrengen van een speciaal soort uitlaatpasta, zullen de kleinere gaatjes snel en gemakkelijk worden gedicht. Bij grotere gaten of andere mankementen aan de uitlaat zal een uitlaatpasta niet voldoen. In dat geval is het handiger om het uitlaatonderdeel of de uitlaat in zijn geheel te vervangen.