Selecteer een pagina

Het repareren van een lekke koppakking is een van de meest gevreesde reparaties, kosten kunnen namelijk ver oplopen. Toch hoeft het vervangen van de koppakking niet duur te zijn, maar dan moet je wel weten wat er aan de hand is en hoe je het moet oplossen. 

Wat is een koppakking?

De koppakking is een pakking die zich bevindt tussen het motorblok (onderblok) en de cilinderkop. Net als elke pakking zorgt het voor een afdichting. Door de twee onderdelen goed af te dichten wordt voorkomen dat de verschillende vloeistoffen uit het blok bij elkaar kunnen belanden wat rampzalige gevolgen kan hebben. De vloeistoffen die lopen tussen het onderblok en de cilinderkop zijn olie en koelvloeistof. 

Wat gebeurt er bij een lekke koppakking?

Wanneer de koppakking lek is vermengen de olie en de koelvloeistof. Als resultaat komt er dus vocht bij de olie die ervoor zorgt dat de olie de motor niet meer goed kan smeren en er een onjuiste oliedruk ontstaat. Hier langdurig mee rijden kan ervoor zorgen dat onderdelen in het blok kapot gaan waardoor in het ergste geval het hele blok gereviseerd of vervangen moet worden. Doordat het koelwater/de koelvloeistof weglekt kan tevens overhitting ontstaan met alle gevolgen van dien.

Hoe herken ik een lekke koppakking?

Een lekke koppakking is te herkennen op verschillende manieren en op verschillende plekken. Een weggever waar je de motorkap niet voor open hoeft te doen is wanneer het lijkt alsof de nieuwe paus is verkozen als jouw auto langsrijdt. De witte rookwolken ontstaan omdat er koelvloeistof terechtkomt in de cilinders tijdens de verbranding. Deze zorgen voor stoom die de uitlaatgassen wit kleuren. 

Andere methoden om een lekke koppakking te herkennen zijn: 

1: Het controleren van lekkende vloeistoffen rondom de pakking. 

2: Het controleren op het ontstaan van sludge onder de vuldop. (Bij verkoop van auto’s wordt dit nog wel eens weggeveegd om de schade te verdoezelen) 

3: Het controleren van het oliepeil (een te hoog oliepeil kan duiden op ongewenst toegestroomd koelvloeistof)

4: Het controleren van het koelreservoir. Koelvloeistof is een heldere vloeistof die vrij licht van kleur is. Wanneer deze donker en troebel is geworden kan dit zijn ontstaan door vermenging met olie. 

5: Zet de verwarming aan en ruik of je de geur van koelvloeistof bespeurt.

Waardoor gaat een koppakking kapot?

Een koppakking kan kapot gaan door ouderdom, toch is dit vaak niet het geval. Een koppakking kan namelijk wel tot vijftig jaar meegaan. Wanneer de koppakking sneller kapot gaat is dit meestal het geval doordat scheuren zijn ontstaan door extreme hitte. Overhitting van het motorblok komt vaak doordat er een defect is in het koelvloeistof. Dit kan zijn omdat er te weinig koelvloeistof in het systeem bevindt of omdat het koelwater zich niet goed verspreid door een defecte waterpomp. 

Hoe wordt een lekke koppakking gerepareerd?

Wanneer en motor een lekke koppakking heeft moet de bovenkant van het blok gedemonteerd worden. Het is hierbij van belang dat het blok volledig is afgekoeld, dit kan tot wel vijf uur duren. De hitte kan namelijk zorgen voor vervorming waardoor na het plaatsen van de nieuwe pakking de pakking niet goed sluit en je opnieuw moet beginnen. Wanneer de cilinderkop is verwijderd wordt gecontroleerd of alles nog is goede staat en recht is. Wanneer de cilinderkop niet meer recht is dient deze gevlakt te worden. Ook kunnen de cilinder gereviseerd moeten worden. Als dit allemaal niet het geval is dan kan de reparatie heel erg meevallen. In dat geval dienen alleen de pakkingen en de vloeistoffen vervangen te worden en kost de reparatie (afhankelijk van het type auto) vaak niet meer dan een paar honderd euro. 

Het is van belang dat na gebruik de motor als het ware weer rustig ingereden wordt. Je kan hem het beste enige tijd stationair laten lopen en wanneer je weer gaat rijden niet te veel toeren laten maken.