Selecteer een pagina

remschijven vervangen in 9 stappen

De meeste auto’s hebben alleen aan de voorste wielen remschijven. Reden hiervoor is dat de voorwielen tot 80% van de energie opbrengen die nodig is om een auto af te remmen. Logisch dat hierdoor de remmen bij de voorwielen sneller slijten. In dit artikel vertellen wij hoe u zelf de remschijven vervangen kunt.

De gemiddelde levensduur van remschijven

Het is lastig om te bepalen hoe lang remschijven mee kunnen gaan. De levensduur hangt namelijk sterk af van de rijstijl van de bestuurder. Iemand die vaak hard op de rem trapt, zal eerder de remschijven vervangen moeten dan een bestuurder die minder vaak en hard remt. Door kleine aanpassingen in uw rijgedrag en goed onderhoud van het remsysteem van uw auto kunt u echter de levensduur van uw remschijven verlengen. Meer weten? Lees dan onze 6 tips om de levensduur van uw remmen te verlengen.

Wanneer moeten de remschijven vervangen worden?

Als remschijven hun minimale dikte bereikt hebben, kromgetrokken zijn of veel haarscheuren vertonen, zijn ze aan vervanging toe. U merkt dat tijdens het remmen. De wrijving tussen de remschijf en de remblokken wordt minder waardoor de auto minder goed afremt. Mogelijk begint de auto ook te trillen bij het afremmen. Als u deze symptomen verneemt, is het hoog tijd om de remschijven aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Groeven in de remschijven

Over het algemeen gaan remschijven langer mee dan de remblokken van uw auto. Wanneer u te lang doorrijdt met versleten remblokken, kunnen de remblokken diepe sporen achterlaten op de remschijven van uw auto. Uiteindelijk kunnen de remschijven hierdoor beschadigd raken. In dit geval komt u er vaak niet meer omheen en moet u de remschijven vervangen. Om de levensduur van uw remschijven te verlengen, is goed onderhoud aan uw remblokken dan ook essentieel.

Andersom is het wel zo dat als u de remschijven van uw auto vervangt, er ook altijd nieuwe remblokken gemonteerd moeten worden. Alleen dan werken uw remmen voor 100% en blijft de rijveiligheid van uw auto gewaarborgd. Lees hier hoe u de remblokken van uw auto moet vervangen.

Remschijven vervangen: remschijf van dichtbij

Remschijven vervangen

Op zich is het niet ingewikkeld om de remschijven van uw auto te vervangen. U kunt er veel geld mee besparen als u het zelf doet. Echter, het proces is tijdrovend en kan een grote reparatie zijn!

Voor het vervangen van de remschijven heeft u over het algemeen geen specifiek gereedschap nodig. U heeft wel een sleutel en een krik nodig zodat u makkelijk en veilig bij de remmen van uw auto kunt komen. En natuurlijk de juiste remschijven voor uw auto.

  1. Draai de moeren van de wielen alvast een beetje los voordat u de auto op de krik zet. Als u de moeren pas los probeert te krijgen als de auto al opgekrikt is, kan de auto van de krik schieten als u al te veel kracht moet zetten. Dat kan uw auto beschadigen. Bovendien is het gevaarlijk.
  2. Zodra de auto veilig is opgekrikt, gebruik dan de sleutel om het wiel eraf te halen. Dit is nodig om goed bij de remmen te kunnen komen.
  3. Als de remmen op hun plaats worden gehouden door de remklauwen zult u deze eerst moeten verwijderen. Het kan zijn dat de remklauw met bouten is vastgezet. In dit geval zult u de bouten eerst los moeten maken. Zodra u de remklauw verwijderd heeft, moet u hem zo plaatsen dat u goed bij de remmen kunt komen.
  4. Als de remklauw is verwijderd, moet ook het bevestigingsmateriaal van de remklauw gedemonteerd worden. Dit wordt ook wel drager genoemd. Deze drager wordt door twee of drie bouten op zijn plek gehouden. Het is niet moeilijk om deze te verwijderen. Plaats ook de drager zo dat hij niet in de weg zit bij de verdere reparatie.
  5. Zodra de remklauwen zijn verwijderd, heeft u toegang tot de remschijven. U kunt nu dus beginnen de oude remschijf te verwijderen. Deze wordt door verschillende schroeven op zijn plaats gehouden. Meestal zitten deze schroeven goed vast. U zult dus enige kracht moeten zetten om de schroeven los te krijgen. Heel soms zijn ze beschadigd geraakt en zult u ze uiteindelijk uit moeten boren. Het spreekt voor zich dat dit alleen het allerlaatste redmiddel mag zijn.
  6. Zodra u de schroeven verwijderd heeft, kunt u de oude remschijf verwijderen. Als deze zich niet makkelijk laat bewegen, kunt u de schijf eventueel met een paar lichte hamerslagen los slaan.
  7. Plaats de nieuwe remschijf in de beugel en schroef deze stevig vast.
  8. Nu zult u de voorafgaande stappen in omgekeerde volgorde moeten uitvoeren. Gebruik indien mogelijk dezelfde schroeven die de oude schijf op de plaats hebben gehouden. Onderzoek de schroeven wel goed op slijtage of beschadiging. Vervang ze indien nodig want anders zullen ze u meer ellende bezorgen.
  9. Zet de remklauw opnieuw op zijn plaats en monteer het wiel zorgvuldig.

Herhaal alle stappen voor alle andere remschijven die u wilt vervangen.

LET OP: Test uw remmen altijd nadat u de remschijven vervangen heeft! Dit kunt u het beste doen door een klein stukje te gaan rijden waarbij u test of uw remmen zo werken zoals ze zouden moeten werken.