Selecteer een pagina

Remblokken vervangen

De remblokken zijn het deel van de auto wat waarschijnlijk het snelst slijt. Als u regelmatig in de stad rijdt, is het waarschijnlijk dat u vaker uw remblokken vervangen moet dan wanneer u voornamelijk snelwegkilometers maakt. Gelukkig zijn ze zeer eenvoudig te vervangen en heeft u er meestal geen speciaal gereedschap voor nodig. Waarop u moet letten wanneer u de remblokken vervangen wilt, vertellen wij u in dit artikel.

Hoe snel uw remblokken slijten, is vooral afhankelijk van uw rijstijl. Als u vaker hard op de rem trapt, zult u uw remblokken om de 10.000 tot 15.000 kilometer moeten vervangen. Rijdt u meer vooruitziend en laat u uw auto regelmatig uitrollen, kan een set remblokken zelfs tot 100.000 kilometer meegaan. Bent u vaker op onverharde wegen onderweg of rijdt u aardig wat kilometers in de bergen, krijgen uw remmen het zwaarder te verduren. Controleer in deze gevallen uw remmen vaker op slijtage en zorg ervoor dat uw remblokken vervangen worden wanneer dit nodig blijkt te zijn. Wij hebben eerder een blogpost samengesteld met 6 tips hoe u de levensduur van uw remmen kunt verlengen. Daarin leest u hoe u met kleine aanpassingen een groot resultaat kunt bereiken.

Wanneer moet u uw remblokken vervangen?

Hoe voorzichtig of vooruitziend u ook rijdt, een regelmatige controle van uw remblokken is essentieel. Remblokken worden namelijk blootgesteld aan wrijving, vocht, vuil en warmte, waardoor ze gaan slijten. Het is sowieso aan te raden om uw remblokken en het hele remsysteem voor elke (auto)vakantie te controleren.

Om de conditie van de remblokken te controleren, kunt u natuurlijk naar uw garage gaan. Het is echter een klus die u ook makkelijk zelf thuis kunt uitvoeren. Nieuwe voertuigen hebben bijna allemaal een elektronische slijtage-indicator die u waarschuwt wanneer u de remblokken vervangen moet.

Een goed moment om de remblokken te vervangen, is wanneer ze minder dan drie millimeter dik zijn. Uiterlijk, echter, als u een slijpend of schrapend geluid waarneemt tijdens het rijden. Dan zijn uw remblokken echt versleten en moeten ze meteen vervangen worden. Anders is de kans groot dat u andere remonderdelen beschadigt.

Een garantie van de fabrikant op slijtage-onderdelen zoals remmen bestaat niet. Elke bestuurder is dus zelf verantwoordelijk voor goed werkende remmen. Hij of zij moet ervoor zorgen dat de remblokken en andere remonderdelen op tijd vervangen worden.

Wanneer uw remmen piepen

Hoort u een piepend of soortgelijk geluid wat afkomstig is van uw remmen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Schijfremmen zijn gevoeliger voor het maken van geluiden dan trommelremmen. Soms ontstaat het piepen door een onjuiste montage. Geluiden duiden daarom niet altijd op versleten remblokken. Heeft u recent nog de remblokken vervangen, laat dan uw auto door uw garage of een deskundige onderzoeken. Goed werkende remmen zijn immers essentieel voor de verkeersveiligheid van uzelf en andere verkeersdeelnemers. Bovendien kunnen piepende remmen een behoorlijke bron van irritatie zijn.

Zelf uw remblokken vervangen

En dan heeft u uw remmen gecontroleerd. En u weet dat uw auto nieuwe remblokken nodig heeft. Maar kunt u zelf uw remblokken vervangen? Of moet u voor deze klus bij uw garage aankloppen? In de meeste gevallen zijn remblokken zeer eenvoudig zelf te vervangen. Wij vertellen u hieronder hoe u de remblokken van uw auto kunt vervangen en waarop u daarbij moet letten.

Wilt u zelf de remblokken vervangen, dan heeft u een sleutel en een krik nodig. U zult immers de wielen één voor één moeten verwijderen om goed bij de remmen te komen. Speciaal gereedschap is in de meeste gevallen echter niet nodig. Uiteraard heeft u de juiste remblokken voor uw auto nodig.

  1. Draai de moeren van elk wiel los. Dit kunt u beter doen zolang uw auto nog niet door een krik ondersteund is. Zet de krik vervolgens onder uw auto zodat u het eerste wiel volledig kunt verwijderen. Zo krijgt u goed toegang tot de remmen.
  2. De remklauw moet nu gedemonteerd worden. Per autotype zit deze vaak verschillend bevestigd, maar in bijna alle gevallen is hij eenvoudig te verwijderen. De hydraulische leiding is flexibel en belemmert de beweging niet. U hoeft de hydraulische leiding dan ook niet te verwijderen.
  3. Nu is het heel gemakkelijk om de remblokken te bekijken en hun toestand te beoordelen. Als de dikte van het remblok minder is dan vier millimeter moet u nieuwe remblokken monteren.
  4. Als u geconstateerd heeft dat u de remblokken vervangen moet, schuif dan het remblok uit de houder. Maak de contactvlakken van de houder roestvrij en vet ze eventueel in met speciaal hitte bestendig vet. Dit kunt u ook op de achterkant van de nieuwe remblokken smeren. Zo voorkomt u dat ze te veel gaan piepen.
  5. De nieuwe remblokken kunnen net zo makkelijk gemonteerd worden als de oude verwijderd konden worden. Het is wel mogelijk dat de nieuwe remblokken iets strakker zitten.
  6. De remklauw moet weer terug gedrukt worden voordat hij terug geplaatst kan worden. De reden hiervoor is dat de nieuwe blokken dikker zijn dan de versleten remblokken die u zojuist verwijderd heeft. Dit is eenvoudig te doen met een waterpomptang. Zit de handrem echter ook op de remklauw, dan heeft u speciaal gereedschap nodig om de cilinder terug te stellen.
  7. Om een dubbele cilinder terug te schuiven, heeft u een C-klem nodig. Anders heeft u kans dat één van de cilinders los schiet. Wees wel voorzichtig bij deze stap. Let op dat u het rubberen omhulsel van de cilinder niet beschadigd.
  8. Als u de cilinder terug heeft geduwd, zou het geen probleem moeten zijn om de remklauw over de nieuwe remblokken te duwen. De remklauw kan een beetje strakker zitten dan bij de oude remblokken. Zorg ervoor dat de cilinders zover mogelijk naar achteren zijn geduwd. Dan zou het monteren van de nieuwe remblokken eenvoudig moeten zijn.
  9. Als u alle remblokken vervangen heeft, test dan de remmen om ervoor te zorgen dat ze weer goed werken.

LET OP: De hoeveelheid remvloeistof in het reservoir neemt toe wanneer u de cilinders naar achteren duwt. Als uw auto net voor een beurt was waarbij de remvloeistof is bijgevuld, is het mogelijk dat het reservoir overstroomt. Haal in dit geval eerst de deksel van het reservoir om de hoeveelheid te controleren voordat u de cilinder naar achteren schuift. Als u denkt dat de remvloeistof over zou kunnen lopen, zuig dan eerst wat vloeistof af. Het vloeistofniveau daalt van alleen weer wanneer de remblokken gemonteerd zijn. Zorg er wel voor dat het niveau niet onder de minimum markering zakt. Wilt u meer weten over de remvloeistof en hoe u deze bijvult? Ook hierover hebben wij een artikel geschreven.

Als u tijdens de reparatie twijfelt, onderbreek dan uw werk en laat een monteur ernaar kijken. De remmen zijn uiterst belangrijk. Het is dan ook nooit verstandig om de eigen veiligheid of die van andere weggebruikers op het spel te zetten.