Selecteer een pagina

Hoe verlengt u de levensduur van uw remmen?

Onderhoud aan de remmen van uw auto is een behoorlijke kostenpost. Door een rustige rijstijl kunt u de levensduur van uw remmen aanzienlijk verlengen. Het is niet nodig om uw rijstijl direct radicaal te veranderen. Zelfs kleine, bewuste veranderingen kunnen ervoor zorgen dat uw remmen aanzienlijk langer meegaan.

Op lange termijn zult u op deze manier veel geld besparen. Om maar niet te spreken van de tijd die u bespaart om uw remmen zelf te vervangen of de tijd die uw auto in de garage staat. Wij hebben hier 6 eenvoudige tips voor u verzameld om de levensduur van uw remmen te verlengen. Deze kosten weinig moeite of tijd maar kunnen u een klein fortuin  besparen. Als u tijdens het rijden een beetje meer aan uw remmen denkt en deze kleine tips behartigt, dan kunt u de slijtage van uw remsysteem aanzienlijk verminderen.

1 Laat uw auto uitrollen

Tijdens het remmen komt er druk op uw remblokken en ontstaat er wrijving. Als u vaak op hoge snelheden afremt, belast dat onnodig uw remmen. U rijdt bijvoorbeeld op de snelweg. Leer u dan zelf aan om u snelheid bij grote drukte aan te passen aan de doorstromingssnelheid van het verkeer. Dan hoeft u minder vaak te remmen. Als u dan ook nog voldoende afstand houdt, bent u vaak in staat om uw auto een stukje te laten uitrollen voordat u daadwerkelijk moet remmen.

2 Rij met vooruitziende blik

Het klinkt vrij logisch, maar u zult verbaasd staat hoeveel automobilisten niet weten wat er voor hen gebeurt. Kijk dus altijd een stuk vooruit en reageer daar gepast op. Dit is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid. Het is ook goed voor de levensduur uw remmen. Als u bijvoorbeeld een kruispunt of een file nadert, laat dan alvast het gas los. Rem pas als dit nodig is.

3 Neem geen onnodige bagage mee

Stiekem hebben we allemaal wel dingen in de auto liggen die we eigenlijk niet nodig hebben. Maar wist u ook dat hoe meer bagage u meeneemt, hoe meer u uw remmen belast? Heel simpel, al die onnodige spulletjes in uw auto hebben allemaal hun eigen gewicht. Hierdoor is uw auto ongemerkt gauw een aantal kilo’s zwaarder. Als u nou regelmatig met onnodig gewicht in de auto rijdt, kan dat de levensduur van uw remmen aanzienlijk verkorten.

Door simpelweg de auto eens leeg te halen, kunt u al iets bereiken. Het is misschien minder comfortabel om niet alles altijd bij zich te hebben, maar het is de moeite waard.

4 Doe anderen niet zomaar na

Alleen omdat sommige mensen hard rijden en laat remmen, betekent dat nog niet dat u dat ook zou moeten doen. Zelfs als de persoon die voor u rijdt pas heel laat remt, kunt u toch op tijd de voet van het gas halen en uw auto een stukje laten uitrollen. Het slechte gedrag van andere weggebruikers hoeft geen excuus voor u te zijn dat u de remmen van uw auto vaak moet vervangen.

Levensduur van uw remmen aanzienlijk verlengen met kleine aanpassingen

5 Op bekende routes kunt u een verschil maken

Op bekende routes vervallen we vaak in een soort routine. Als u bijvoorbeeld naar uw werk of naar huis rijdt, wilt u er het liefst snel aankomen. Haast kan daarbij veel invloed hebben op uw rijgedrag. Snel optrekken en remmen lijkt tijd te besparen maar is eigenlijk vooral een belasting voor uw verbruik en de remmen. Als u de route goed kent, dan weet u ook van tevoren waar zich obstakels zoals verkeerslichten of rotondes bevinden. Zo kunt u de auto laten uitrollen of rustig afremmen wat de levensduur van uw remmen zeker goed zal doen. En het voorkomt dat u de remblokken al te vaak moet vervangen.

6 Controleer uw remmen regelmatig

Als u uw remmen regelmatig zelf controleert, kunt u kleine dingen zelf repareren voordat ze schade aanrichten. Het is de moeite waard om zo af en toe wat aandacht te besteden aan het remsysteem. Let bijvoorbeeld eens op als u uw auto zachtjes laat uitrollen. Stopt hij abrupt als hij bijna uitgerold is? Dan zitten de remmen waarschijnlijk een beetje vast en moeten ze gangbaar gemaakt worden. Hoort u een schavend geluid? In dat geval is het frictie materiaal van de remblokken of remschoenen versleten.

Maar hoe controleert u nu eigenlijk uw remmen? Wat heeft u nodig? Wat moet u weten en waarop moet u letten? Wij geven u hieronder graag een overzicht en een aantal tips.

Hoe u de levensduur van uw remmen kunt verlengen

Remblokken controleren

De remblokken zijn het deel van het remsysteem wat het snelst slijt. Als u regelmatig in de stad rijdt met veel optrekken en remmen, zult u de remblokken vaker moeten vervangen dan als u veel snelwegkilometers maakt. Gelukkig zijn remblokken zeer eenvoudig te vervangen en heeft u er meestal geen speciaal gereedschap voor nodig.

Rijdt u te lang door met versleten remblokken kan dit ertoe leiden dat u niet alleen uw remblokken moet vervangen maar ook de remschijven.

Remschijven

De meeste auto’s hebben alleen aan de voorste wielen remschijven. Reden hiervoor is dat de voorwielen tot 80% van de energie opbrengen die nodig is om de auto af te remmen. Logisch dat hierdoor de remmen bij de voorwielen sneller slijten.

Normaal gesproken gaan remschijven langer mee dan de remblokken. Als u toch uw remschijven moet vervangen, vervang dan ook altijd de remblokken mee. Op zich is het niet ingewikkeld om de remschijven van uw auto te vervangen. U heeft er meestal ook geen speciaal gereedschap daarvoor nodig. U kunt er wel veel geld mee besparen. Let wel: Uw remschijven te vervangen is soms een grote reparatie!

Levensduur van uw remmen: de remschijf

Remmen ontluchten

Remmen ontluchten, kan lastig en tijdrovend zijn. U heeft bij voorkeur een brug nodig of een goede krik zodat u bij de onderkant van uw auto kunt. Daarnaast is het verstandig om oude kleren of een overall te dragen want u kunt er nogal vies van worden. Daarom laten de meeste mensen het ontluchten van de remmen over aan de professional die de nodige apparatuur heeft. Mocht u uw remmen toch zelf willen ontluchten, lees dan hoe u uw remsysteem kunt ontluchten.

Voor het ontluchten van het remsysteem van uw auto kunt u het beste een ontluchtingsapparaat gebruiken. Deze versnelt het werk aanzienlijk en u kunt het klusje prima alleen klaren. U hoeft dan geen helpende hand. Normaal gesproken zou u iemand nodig hebben die in de auto zit en op het rempedaal trapt terwijl u de vloeistof aan het wiel opvangt. Een ontluchtingsapparaat maakt dit overbodig. Denk er wel om dat remvloeistof een gevaarlijke stof is. Ga er dan ook voorzichtig mee om.

Als u uw remmen zelf ontlucht, is het belangrijk deze daarna te testen. Mochten zich na het ontluchten problemen voordoen of lijken uw remmen zwakker te zijn dan voorheen, probeer dan niet het probleem zelf op te lossen, tenzij u absoluut zeker weet waar het probleem ligt. Zoek liever advies of hulp bij uw garage of een andere deskundige.

Remvloeistof vervangen

Het is aan te raden de remvloeistof om de twee jaar te vervangen. Als u de remvloeistof langer laat zitten, is het waarschijnlijk dat er te veel water en lucht het systeem binnendringen. Een te hoog watergehalte kan vapour lock veroorzaken. Dat betekent dat het vocht in de remolie gaat koken en lucht in het remsysteem veroorzaakt. Daarom is het uitermate belangrijk de remvloeistof regelmatig te vervangen zodat uw remmen goed blijven werken.

Remvloeistof vervangen is een gemakkelijke maar wel tijdrovende en vuile klus. Daarnaast kan de benodigde apparatuur duur zijn. De vloeistof zelf kost echter niet veel. Als u geen probleem heeft met vieze handen en kleren, dan kunt u flink wat geld besparen op het vervangen van de remvloeistof als u het zelf doet. Heeft u er geen tijd voor of geen zin in vieze handen, dan is het verstandig om hiervoor naar uw garage of een andere expert te gaan.

Conclusie

Onderhoud aan uw remmen kan duur zijn. U kunt er echter niet omheen want de remmen op uw auto zijn essentieel voor de verkeersveiligheid. Niet goed functionerende remmen kunnen levensgevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal kleine trucjes waarmee u de levensduur van uw remmen aanzienlijk kunt verlengen.

In deze blog hebben wij u 6 tips gegeven om uw remmen langer mee te laten gaan.

  • Uitrollen
  • Met vooruitziende blik rijden
  • Geen onnodige bagage in de auto
  • Rijgedrag van anderen niet zomaar na doen
  • Op bekende routes het verschil maken
  • Remmen regelmatig controleren & hoe u dit doet

Of u deze 6 tips opvolgt, ligt natuurlijk helemaal aan u. Maar het is zeker de moeite waard om eens bewust op uw rij- en remgedrag te letten. Wie weet gaan uw remmen straks een hele poos langer mee door hele kleine aanpassingen?