Selecteer een pagina

Waar het besturen van een auto vroeger behoorlijk zwaar kan zijn, gaat dit tegenwoordig vele malen makkelijker. De reden? Stuurbekrachtiging. Dit auto onderdeel zorgt ervoor dat je met minder kracht aan het stuur hoeft te draaien om de auto van richting te doen veranderen. Maar hoe werkt dit systeem eigenlijk? Welke soorten stuurbekrachtiging zijn er? En als het niet meer naar behoren werkt, wat dan?

Stuurbekrachtiging: hoe werkt het?

De oudste, meest traditionele soort stuurbekrachtiging werkt aan de hand van een hydraulisch systeem. Deze hydraulische stuurbekrachtiging bestaat uit een stuurbekrachtigingspomp, cilinders en tussenliggende slangen. De pomp, die wordt aangedreven door de motor, zorgt ervoor dat er olie in het stuurhuis terechtkomt. Wanneer het stuur naar links of naar rechts wordt gedraaid, wordt deze olie vervolgens naar de cilinders getransporteerd. Deze oliedruk zorgt ervoor dat er bij iedere beweging van het stuur minder menselijke kracht nodig is om de auto te doen sturen. Eén groot nadeel: de pomp draait te allen tijde, ook als het stuur recht wordt gehouden. Dit kost de auto veel brandstof.

Mede hierom worden de meeste nieuwe auto’s tegenwoordig uitgerust met een elektrische stuurbekrachtiging. Deze werkt, in tegenstelling tot de hydraulische stuurbekrachtiging, alleen als er daadwerkelijk aan het stuur wordt gedraaid. Ook is dit een makkelijker te plaatsen systeem, dat door de microprocessor die gebruikt wordt, bovendien minder ruimte inneemt.

Defecte stuurbekrachtiging

Wanneer de stuurbekrachtiging niet meer naar behoren werkt, merk je dat vrijwel direct aan het zwaarder sturen van de auto. Eventuele gebreken kunnen ook worden herkend aan het branden van het stuurbekrachtigingslampje op het dashboard. Dit lampje kan twee kleuren hebben. Brandt het stuurbekrachtigingslampje oranjegeel? Dit is een waarschuwing dat er waarschijnlijk relatief kleine problemen aan de hand zijn, waar toch snel even naar gekeken moet worden. Brandt het lampje rood? Dan zijn speelt er een groter probleem, waardoor de stuurbekrachtiging niet meer juist werkt. Bij de hydraulische stuurbekrachtiging kan dit probleem in drie zaken zitten: de pomp kan defect zijn, de leidingen kunnen lek zijn of de V-snaar – die zorgt dat de pomp via de motor wordt aangedreven – kan niet meer goed werken. Heb je een elektrische stuurbekrachtiging die niet meer goed werkt? Dan zit het probleem waarschijnlijk in de processor of de elektromotor.

Reparatie stuurbekrachtiging

Wie denkt dat er met een kapotte stuurbekrachtiging doorgereden kan worden, komt helaas bedrogen uit. In de praktijk zal de auto in sommige gevallen nog wel te besturen zijn, maar soms kan een defecte stuurbekrachtiging ook betekenen dat een auto helemaal niet meer te besturen is. Bovendien wordt de auto tijdens de APK afgekeurd wanneer deze niet naar behoren werkt. Reparatie is bij een kapotte stuurbekrachtiging dus te allen tijde noodzakelijk. Deze reparatie kunt u het beste laten doen in de garage. De kosten van deze reparatie hangen af van de aard van het defect.