Selecteer een pagina

Accu in de winter – waarom ze gevoelig zijn voor kou

Het is geen geheim dat accu’s nogal gevoelig zijn voor kou. In de winterperiode heeft de autoaccu van de meeste auto onderdelen dan ook het meest te verduren. Er wordt meer energie gevraagd voor starten (de olie is dikker), verwarming en verlichting. Tegelijkertijd daalt de capaciteit aanzienlijk door de lagere temperaturen. Daardoor hebben veel auto’s meer moeite met starten als de temperaturen dalen. Een slechte accu valt daarom vaak bij de eerste nachtvorst door de mand. Voordat de winterperiode aanbreekt is het verstandig om te weten wat vorst doet met je auto.

Testen

Om problemen in de winter te voorkomen, is het verstandig om op tijd uw accu te testen. Vergeet niet ook het laadcircuit aan een controle te onderwerpen.

Allereerst moet de dynamo goed zijn werk kunnen doen. Controleer daarom of de aandrijfriem op spanning is. Daarnaast is het belangrijk dat alle stroomaansluitingen van de dynamo goed bevestigd zijn en niet gecorrodeerd zijn. Ook de polen van de accu mogen niet gecorrodeerd zijn. Als de polen vervuild zijn, haal dan de accuklemmen los en maak alles goed schoon, bijvoorbeeld met een staalborstel. Smeer daarna de polen en de klemmen goed in met zuurvrije vaseline, en monteer de klemmen weer.

Bij sommige accu’s is het mogelijk om het accuzuur niveau bij te vullen. Controleer in die gevallen het vloeistof niveau. Als het te laag is, vul het bij met gedestilleerd water. Controleer tenslotte ook nog de bevestiging van de massakabel aan de carrosserie.

Heeft u uw accu getest en zijn al deze zaken in orde, maar heeft u voor de winterperiode al moeite met starten? Dan is de kans groot dat hij het in de winter alsnog zal begeven. Om niet in de kou komen te staan, is het in die gevallen zeker raadzaam om de autoaccu preventief te vervangen.

Accu vervangen

Een accu vervangen is vrij eenvoudig. Hieronder volgt een stap voor stap uitleg:

  1. Maak eerst de accuklem los van de min pool.
  2. Maak daarna de accuklem los van de plus pool.
  3. Maak de bevestiging los en haal de accu uit de auto.
  4. Plaats de nieuwe autoaccu.
  5. Monteer eventueel de klem of beugel.
  6. Plaats de accuklem op de plus pool (+).
  7. Plaats als laatste de accuklem op de min pool (-).
  8. Klaar! U kunt de auto weer starten.

Uw oude autoaccu kunt u GRATIS inleveren bij de milieustraat van uw gemeente.

Levensduur van een autoaccu

Bij normaal gebruik heeft een autoaccu een gemiddelde levensduur van ongeveer 6 jaar. Als u uw auto vaak voor korte ritjes gebruikt, kan dit de levensduur echter duidelijk verkorten. Hij wordt namelijk tijdens korte ritjes niet genoeg bijgeladen.

Problemen met de accu

Het meest voorkomende probleem bij pech is nog steeds de accu. Problemen daarmee kunnen op diverse manieren ontstaan:

  • Extreme hitte (onder de motorkap):
    Dit kan blijvende schade aan uw autoaccu toebrengen. Tijdens de zomer treedt hierdoor blijvend capaciteitsverlies op die pas ‘s winters aan het licht komt omdat het vermogen door kou nog verder afneemt. Vrieskou kan het vermogen aanzienlijk laten dalen.
  • Als een voertuig langere tijd niet gebruikt wordt:
    Dan kan de autoaccu langzaam leeglopen. Vaak resulteert dit uiteindelijk in een gesulfateerde accu. Dit probleem kan worden voorkomen door hem af en toe bij te laden met een acculader.
  • Vaak korte ritten:
    Dit verkort de levensduur, doordat de accu niet genoeg kan worden bijgeladen. Dan bestaat de kans dat de loodplaten kromtrekken.

Starthulp

Ondanks alle goede zorg voor uw auto kan het toch gebeuren dat de accu u in de steek laat. Dat is erg vervelend. Op dat moment telt dan ook maar één ding: zo snel mogelijk de auto weer kunnen starten. U heeft starthulp nodig. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zo snel mogelijk weer kunt rijden?

Als u een handgeschakelde versnellingsbak heeft, is aanduwen een optie. Er moet dan nog wel voldoende stroom in de accu zitten om de lampjes in het dashboard te laten branden.

Aanduwen gaat als volgt:

  1. Zet de auto in de 2e versnelling.
  2. Schakel het contact in
  3. Trap de koppeling in
  4. Laat 1 of 2 mensen de auto aanduwen
  5. Zodra het voertuig op snelheid is het koppelingspedaal laten opkomen
  6. Na het aanslaan van de motor de koppeling weer indrukken.

Als u een automatische versnellingsbak heeft, of geen vrijwilligers in de buurt zijn om te duwen, dan is overstarten de enige optie. Hiervoor heeft u startkabels en een hulpstart auto nodig.

Voor starthulp met startkabels om over te starten gaat u als volgt te werk:

  1. Koppel de startkabels tussen beide voertuigen, eerst de plus kabel, daarna de min kabel. Zorg dat de klemmen goed contact op de accupolen maken. Bij sommige auto’s waar de accu slecht bereikbaar is, zit een speciale hulpstart aansluiting onder de motorkap. De min kabel kunt u eventueel ook aan een goed geleidend deel van het motorblok klemmen
  2. Start de hulpstart auto en laat deze een tijdje met verhoogd toerental lopen, zo wordt alvast de lege accu wat bijgeladen.
  3. Probeer nu of de auto wil starten. Lukt dat niet, laat dan de hulpstart auto nog een tijdje laden en probeer het opnieuw. Bij een kleine benzine auto zal het vrij makkelijk gaan, heeft u een diesel dan zal de hulpstart auto wat langer moeten laden. Voor een diesel heeft u wel dikke startkabels nodig, de Action kwaliteit is niet voldoende.

Als de auto eenmaal loopt, moet u minimaal een half uurtje gaan rijden om de lege accu weer op te laden. Normaal gesproken zal de auto dan de rest van de dag wel weer willen starten. Om de volgende dag niet weer voor verrassingen te staan is het verstandig om de accu meteen te vervangen.

Komt mijn accu in aanmerking voor garantie?

In 9 van de 10 gevallen is de uitval van de accu te wijten aan een storing in het voertuig of ondeskundige behandeling. Hierdoor komt het regelmatig voor dat een garantieclaim ingediend wordt die vervolgens wordt afgewezen. Om te bepalen of een auto accu in aanmerking komt voor garantie, hebben wij voor u een overzicht samengesteld. Hierin vindt u de meest voorkomende problemen, hun oorzaak en de manier van beoordelen.

Constatering Oorzaak Hoe beoordelen Garantie
Accupolen weggesmolten * Kortsluiting in het elektrische systeem van de auto* Plus en min pool verwisseld Visueel Vervangen. Geen garantie
Accuplaten, separatoren en accuzuur zijn donker of zwart Storing dynamo (laadspanning te hoog) Visueel / zuurweger Vervangen. Geen garantie
Witte deeltjes drijvend aan het vloeistof oppervlak Auto accu gevuld met water i.p.v. accuzuur Visueel Vervangen. Geen garantie
Duidelijk verschil in zuurniveau van de cellen onderling * Laadsysteem laadt niet voldoende* Een versleten accu vertoont ook dit beeld Visueel Laden, evt. vervangen. Geen garantie
Groot verschil zuurdichtheid van cel tot cel Afwijkingen tot max. 0.030kg/l zijn acceptabel. De auto accu is aan het eind van zijn krachten Zuurweger Indien binnen garantietermijn: Opsturen i.v.m. beoordeling garantie
Zuurdichtheid van twee naast elkaar gelegen cellen sterk afwijkend van overige cellen Een lek in de celwand Zuurweger Indien binnen garantietermijn: Opsturen i.v.m. beoordeling garantie
Zuurdichtheid in een cel (of meerdere zeer sterk afwijkend van de overige) Kortsluiting in de cellen Garantie indien auto accu enkele weken oud is; productiefout
Zuurdichtheid > 1.300kg/l Nagevuld met accuzuur i.p.v.. accuwater De zuurdichtheid verlagen met accuwater

Zuurdichtheid (kg/l) voltage laadtoestand

  • 1.285 12.7 100% zeer goed
  • 1.240 12.5 75% goed
  • 1.200 12.3 50% kritisch
  • 1.170 12.1 25% slecht
  • 1.130 diep ontladen zeer slecht

Accu’s vergelijken: goedkoop of een duurder A-merk?

Om een betrouwbare vergelijking tussen twee autoaccu’s van verschillende merken te maken, dient u altijd de ETN codering als uitgangspunt te nemen. In de ETN codering is het DIN-nr verwerkt.

Deze code zegt echter niets over de koudstartcapaciteit van de accu. De laatste 3 cijfers van de ETN-code geven een indicatie van de koudstartcapaciteit volgens de EN-norm. Als u de laatste 3 cijfers met 10 vermenigvuldigd is de uitkomst de EN koudstartstroom in Ampere.

De aangegeven EN waarde moet een nieuwe accu minimaal leveren. Deze is goed te controleren met daarvoor beschikbare meetapparatuur. Een accu met hetzelfde DIN-nr kan door toepassing van minder lood een gelijke capaciteit hebben maar een veel lagere koudstartstroom. De koudstartstroom is echter bepalend voor de kwaliteit.

OnderdelenZoeker biedt zowel kwalitatief goede en scherp geprijsde B-merk accu’s van Coldax aan als ook accu’s van Varta, een uitgesproken A-merk. Wat is nou de beste keuze?

De levensduur van een Varta is vaak langer dan die van een B-merk accu, bijvoorbeeld van Coldax. Bent u van plan nog 5 jaar met uw auto te rijden? Dan is een Varta een aanrader. Als u twijfelt u over de accu keuze, neem dan gerust en vrijblijvend contact op met de deskundige helpdesk van OnderdelenZoeker.

Zoals gezegd heeft de auto accu tijdens de winterperiode het meest te verduren. Tijdens de winterperiode gaan veel mensen op wintersport. Voordat je op pad gaat is het verstandig om een wintercheck voor de auto uit te voeren. Zo voorkom je problemen onderweg.