Selecteer een pagina

De winter komt er weer aan. Het wordt dus tijd om uw auto weer in optimale conditie te brengen, zodat hij weer klaar is voor de zwaarste periode van het jaar.

Garage of zelf doen?

Natuurlijk kunt u voor de wintercheck aan uw auto terecht bij veel autobedrijven en fastfitters. Zij voeren deze vaak goedkoop of zelfs gratis uit. Toch kunt u veel geld besparen door de wintercheck zelf te doen. De check bij een autobedrijf is weliswaar goedkoop. De onregelmatigheden die bij de check aan het licht komen, laten echter de kassa van het autobedrijf rinkelen.

Bent u een beetje handig? Doe de wintercheck dan zelf. Controleer uw auto op de volgende punten:

Wintercheck: controleer ook uw banden

Zo kunt u de wintercheck zelf doen

De handige doe-het-zelver kan de meeste wintercheck handelingen eenvoudig zelf doen. En daardoor kunt u veel geld besparen. Wij vertellen u graag waarop u moet letten:

  • Verlichting: Contoleer de verlichting van de achterlamp, koplamp, mistlamp en vervang defecte lampjes. Zorg ook voor een set reserve lampen in de auto.
  • Ruitenwissers: Controleer de wisserbladen visueel op scheurvorming en goede werking. Als ze strepen achterlaten of geluid veroorzaken, zijn ze aan vervanging toe. Controleer ook de werking en afstelling van de sproeiers. Deze moet bij stilstand bovenaan de ruit sproeien, tijdens het rijden sproeien ze als gevolg van de rijwind altijd lager.
  • Ruitensproeiervloeistof: Vul de ruitensproeierreservoir met ruitensproeiervloeistof. Als er gestrooid wordt is een goed werkende sproei installatie onmisbaar. En eenmaal bevroren is het de hele vorstperiode niet meer bruikbaar. Vul dus op tijd antivries bij. Wist u dat oom agent u zelfs op een bekeuring van 65 euro kan trakteren als uw ruitensproeier niet werkt?
  • Uitlaat: Controleer de uitlaat en ophangrubbers. Let vooral op de lasnaden tussen de uitlaatdemper en de uitlaatpijpen. Dat zijn vaak de punten die doorroesten en breken. Vervang de ophangrubbers als er droogtescheurtjes in zitten. Meer over een lekke uitlaat en de gevolgen hiervan vindt u in ons artikel “Wanneer moet ik mijn uitlaat vervangen?
  • Banden: Voor de winterperiode zijn banden erg belangrijk en winterbanden zijn dan ook absoluut aan te raden. Heeft u winterbanden, controleer dan of er minimaal 4 mm profiel op zit. Zo niet, dan moeten de banden vervangen worden. Winterbanden zijn echter niet verplicht in Nederland en België. Blijft u rijden op gewone banden? Zorg dan wel voor minimaal 3 mm profiel.
    Een alternatief voor de winterband is de vierseizoenenband. Met vierseizoenenbanden heeft u ook ’s winters voldoende grip en hoeft u niet 2x per jaar de wielen te wisselen. Als ze zijn voorzien van een M+S logo worden ze ook in Duitsland toegestaan. Wilt u er ook mee in Oostenrijk rijden dan moet er ook nog een sneeuwvlokje op staan.Voor alle banden geldt: Houd ze op de juiste spanning. De juiste waarden staan meestal aangegeven op een sticker achter het tankklepje of in de deurstijl. Lees meer over winterbanden in ons artikel “Winterbanden, vierseizoenenbanden of zomerbanden?
  • Accu: De accu heeft het in de winter zwaar te verduren. Door de lage temperatuur daalt de capaciteit aanzienlijk. Is uw accu op dit moment al niet meer zo krachtig? Dan is de kans groot dat deze in de winter de geest zal geven. Vervang hem voor de zekerheid, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. In ons blogbericht over auto accu’s vertellen wij u graag hoe u uw auto accu vervangt en wat u nog over accu’s moet weten.
  • Airco: Ook in de winter heeft de airco een functie. Hij haalt het vocht uit de lucht zodat uw ramen niet beslaan. U kunt checken of de airco werkt door deze in en uit te schakelen met draaiende motor. Bij de meeste auto’s moet dan een klik hoorbaar zijn. Hoort u deze niet, dan moet waarschijnlijk het systeem bijgevuld worden. Hiervoor bent u wel op een garagebedrijf aangewezen. Voor meer informatie over de werking van de airco kunt u ons artikel Hoe werkt een airco? raadplegen.
  • Schokdempers: Zeker in de winter is een goede wegligging belangrijk. Goed werkende schokdempers voor en schokdempers achter zijn dan een must! U kunt ze controleren door op de hoeken van de auto te drukken. Bij het uitveren mag de auto niet “dansen”. Ook komt het voor dat de olie in de schokdempers na verloop van jaren vocht bevat. Bij vorst gaan ze dan vast zitten. Dit euvel komt dus pas bij vorst aan het licht. Meer tips hoe u zelf uw schokdempers controleren kunt, vindt u in een ander artikel op onze website
  • Remmen: Een goed onderhouden remsysteem zal in de winter niet voor problemen zorgen. Wel is het verstandig om de handrem bij vorst niet te gebruiken. Het komt regelmatig voor dat er water in de handremkabel zit, waardoor de handrem er op blijft staan.
  • Deuren en rubbers: Om vastvriezen te voorkomen, moeten de deurrubbers worden behandeld met een waterafstotende spray. Moet uw auto met de sleutel geopend worden, zorg dan dat u slotspray bij de hand heeft – en niet in het dashboardkastje van uw auto.

Heeft u uw auto op deze 10 punten gecontroleerd en alle zwakke onderdelen vervangen? Dan rest ons alleen nog u een goede reis toe te wensen. Twijfelt u nog over de juiste auto onderdelen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met de deskundige helpdesk van OnderdelenZoeker. Zij helpen u graag verder.

Direct auto onderdelen bestellen? Bezoek dan de webshop van OnderdelenZoeker.