Selecteer een pagina

Een distributieriem voorziet in een verbinding tussen de krukas en nokkenas en is een belangrijk auto-onderdeel. Bij de verbranding van brandstof worden de cilinders van de motor krachtig naar beneden gedrukt, waarbij de cilinders aan de krukas gekoppeld zijn. De krukas voorziet in de aandrijving van de nokkenas, waarbij de distributieriem de schakel vormt en zorgt voor het draaien van de nokkenas die in- en uitlaatkleppen opent. Hierdoor is er sprake van aanvoering van lucht en van het afvoeren van uitlaatgas. 

Distributieriem auto geknapt? Directe schade aan motor

Een distributieriem ziet eruit als rubber en is zwartgekleurd. Het is belangrijk dat dit auto-onderdeel in goede staat is, want mocht de riem knappen dan leidt dat doorgaans tot grote schade aan de motor. Het is zelfs mogelijk dat de motor vastloopt en dat brengt grote kosten tot wel duizenden euro’s met zich mee. Bij het knappen van een distributieriem stopt de motor op datzelfde moment direct. Aangezien de kosten van reparatie van schade aan de motor veel hoger zijn dan de riem zelf, is het aan te raden om een distributieriem te vervangen voordat deze versleten is.

Zo herken je een versleten distributieriem

Een versleten distributieriem van je auto is te herkennen aan bijvoorbeeld scheurtjes in het rubber, maar ook aan kleine versnipperingen of deukjes. Maakt je motor ineens een slepend geluid? Controleer dan direct de riem op beschadigingen of op uitrekking. Het komt wel eens voor dat de riem door te lage spanning een tandje verspringt. Dat merk je dan aan een verminderd vermogen of aan een hoger brandstofverbruik.

Distributieriem vervangen, maar wanneer?

Er geldt niet één aangewezen periode om de distributieriem van je auto te vervangen, maar in het algemeen gebeurt dat na een kilometerstand van 60.000 tot 120.000 kilometer. Het vervangingsmoment hangt van het merk en type auto af. De kilometerstand is overigens niet altijd doorslaggevend, want als je de auto maar weinig gebruikt of vooral veel korte ritjes maakt, slijt de riem sneller. De riem is een van de typische auto-onderdelen die altijd het beste preventief te vervangen is. Je wilt echt niet meemaken wat er gebeurt als je op de snelweg rijdt en de riem knapt. Dan stopt de motor en is het zaak om zo snel mogelijk een veilig heenkomen te zoeken achter de vangrail. Een dergelijke situatie is echter gemakkelijk te voorkomen door een distributieriem te kopen en de oude te vervangen.

Informatie van fabrikant en instructieboekje

Het is overigens zo dat de fabrikant van de auto aangeeft wat de reguliere vervangingstermijn is of na welk aantal kilometers de riem aan vervanging toe is. Als je auto bij een garage in onderhoud is dan let deze meestal op om de distributieriem tijdig te vervangen. Heb je bij je auto een instructieboekje gekregen dan is daarin gemakkelijk na te gaan na hoeveel jaren en kilometer de distributieriem aan vervanging toe is. Zijn de te verstrijken jaren het eerst in zicht dan houd je die termijn aan en als je het aantal kilometers eerder bereikt, vervang je de riem eerder dan het aantal voorgeschreven jaren.

Distributieriem kopen en zelf vervangen

Een distributieriem kopen en zelf vervangen in de auto is een voordelige optie om veilig te blijven te rijden. Het is niet de gemakkelijkste klus, zodat het wel belangrijk is om je goed voor te bereiden of om een bevriende automonteur in te schakelen. Er is namelijk kennis en zeker ook wat handigheid voor nodig. Kom je gemakkelijk zelf bij de riem dan scheelt dat veel tijd. Zit de distributieriem op een lastige plek dan heb je vaak speciaal gereedschap nodig en ben je meer tijd kwijt. Mocht er sprake zijn van een complexe motor dan is het doorgaans aan te raden om het vervangen van de distributieriem door een automonteur te laten uitvoeren.

Wat kost het vervangen van een distributieriem?

Een distributieriem kopen en zelf vervangen is de goedkoopste optie. De kosten zitten vooral in de arbeidsuren van de automonteur bij je merkdealer of garage. De hoogte van de kosten variëren en zijn onder meer afhankelijk van het automerk en type auto. Je kan rustig rekening houden met bedragen die tussen 300 euro en 1.000 euro zijn gelegen. Daarbij betaal je voor de distributieriem en voor de arbeidsburen. De prijzen van de aanschaf van een distributieriem variëren van 50 euro tot 150 euro of meer. Je kan dan nagaan dat in de arbeidsuren de meeste kosten verborgen zitten.