Selecteer een pagina

Blauwe luchten, witte bergtoppen, een dik pak sneeuw, ski’s of snowboard onder de voeten en een heerlijk winterzonnetje erbij. Laat de wintersport maar beginnen!

Voordat het zover is zullen de meeste wintersporters eerst de lange reis naar de wintersportgebieden moeten afleggen. En in veel gevallen is dat een reis met de auto. Daarom is het verstandig om niet alleen je zelf en je wintersportmateriaal goed voor te bereiden op de wintersport, maar ook uw auto aan een wintercheck te onderwerpen. Belangrijke auto onderdelen kunnen natuurlijk tijdens de reis defect raken, iets wat je niet wilt natuurlijk

Tips voor een reis in winterse omstandigheden

Verder willen wij je een aantal tips meegeven voor de reis door vaak winterse omstandigheden. Heb je bijvoorbeeld winterbanden nodig? En sneeuwkettingen? Welke (verkeers)regels gelden voor jou en je reisgezelschap tijdens de reis. En wat moet je in de auto hebben in het geval van pech of een ongeluk?

Ten slotte hebben wij ook nog een paar tips voor je als je ter plekke bent. Zo kom je aan het einde van je vakantie niet voor koude verrassingen met je auto te staan. Denk aan het voorkomen van vastgevroren deuren en handremmen. Maar wat als dit dan toch is gebeurd? Of als je auto helemaal niet meer wil starten. Wat dan? Lees onze 10 autotips voor de wintersport.

Ga goed voorbereid op wintersport

Een korte wintercheck

Check uw auto op de belangrijkste punten voordat u op wintersport gaat. Werkt iets niet naar behoren? Vervang het dan voor u op reis gaat.

In ons artikel “Bespaar geld & doe zelf uw wintercheck” vertellen wij u graag uitgebreid waarop u moet letten.

Accu testen

Om problemen op uw wintersportbestemming te voorkomen is het verstandig om voor vertrek uw accu te testen. Hoe u dit zelf kunt doen, leest u in ons artikel “Auto start niet: accu testen & vervangen“.

TIP: Heeft uw accu de test doorstaan maar wel moeite met starten bij lage temperaturen? Vervang de auto accu dan preventief voordat u op wintersport gaat zodat u bij vrieskou op de bestemming niet alsnog voor problemen komt te staan.

Winterbanden in Duitsland, Oostenrijk en andere Europese landen

Terwijl er in Nederland geen wettelijke bepalingen zijn rond het gebruik van winterbanden, gelden in de meeste andere Europese landen wel regels en wetten. Bij sneeuw, ijzel of gladheid moeten de banden van uw auto geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Vaak staat er een speciaal bord langs de weg, zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk geregeld is. In dat geval is het duidelijk dat winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland is het gebruik van banden verplicht die voldoende profiel hebben om een beter rijgedrag op sneeuw of smeltende sneeuw te waarborgen. Deze banden zijn gekenmerkt met een M&S symbool. Naast winterbanden voldoen dus ook vierseizoenenbanden hieraan. Banden met een M&S logo voldoen echter alleen aan de minimale eisen voor veiligheid. Beter geschikt zijn banden die naast het M&S logo ook een sneeuwvlokje of een bergpictogram hebben.

Rijdt u zonder M&S banden brengt u niet alleen uzelf en anderen onnodig in gevaar maar kunt u ook op de bon geslingerd worden. Komt u bijvoorbeeld in winterse omstandigheden een helling niet op vanwege verkeerde banden en belemmert u daardoor het verkeer, loopt de boete zelfs nog op.

Winterbanden in Oostenrijk

Bij sneeuw of ijs op de rijbaan mag u in Oostenrijk uitsluitend rijden met winterbanden of banden met een M&S logo die minimaal 4 mm profieldiepte hebben (of 5 mm voor diagonaalbanden). Een alternatief voor winterbanden zijn in Oostenrijk ook sneeuwkettingen op minimaal 2 wielen. Deze moeten dan wel op de aandrijvende wielen gemonteerd zijn. Dit is echter alleen een optie wanneer zich vastgereden sneeuw op de rijbaan bevindt.

TIP: Gaat u op wintersport? Zorg dan voor winterbanden onder uw auto. Zo bent u voorbereid op winterse verkeersomstandigheden. Meer lezen over winterbanden en vierseizoenenbanden? Lees onze blog “Winterbanden, vierseizoenenbanden of zomerbanden?

Vergeet ook de sneeuwkettingen niet

Naast winter- of M+S banden te hebben, is het in veel Europese landen in de winterperiode ook verplicht om sneeuwkettingen bij de hand te hebben. Leg deze dus ook in de auto. Zorg er wel voor dat u er makkelijk bij kunt als u onderweg bent. U wilt immers niet eerst de hele auto uitpakken als u sneeuwkettingen moet monteren.

Wintersport: Sneeuwkettingen meenemen op wintersport

TIP: Om thuis alvast een keer te oefenen met de sneeuwkettingen kunt u de auto het beste op een zachte ondergrond parkeren. Dan laten zich de meeste sneeuwkettingen ook monteren zonder dat de auto even voor- en achteruit moet rollen.

Ruitensproeier en antivries

Controleer of de ruitensproeierpomp en het ruitensproeierreservoir goed werkt en is afgevuld met antivries. Dit voorkomt het bevriezen van de ruitensproeiervloeistof in de installatie. Als de sproei installatie eenmaal is bevroren, dan is hij de hele vorstperiode onbruikbaar. Dit is niet alleen vervelend tijdens de wintersport maar ronduit gevaarlijk. Antivries heeft nog een andere zeer belangrijke taak. Het zorgt ervoor dat de ruitensproeiervloeistof bij vorst niet op de ruit bevriest. Zo komt u niet met een plotseling bevroren ruit tijdens het auto rijden te zitten.

TIP: Vul de ruitensproeier installatie ook op uw vakantiebestemming nog eens bij met ruitenspoeiervloeistof en antivries zodat u niet tijdens de rit met een lege installatie komt te zitten.

TIP: De auto heeft het soms zwaar te verduren tijdens de koude wintermaanden. ´s Nachts kan het soms behoorlijk vriezen en dat is niet zo goed voor je auto. Om goed voorbereid te zijn in de wintermaanden hebben wij een aantal tips om samengesteld om je auto winter klaar te maken!

Goed voorbereid

De meeste problemen in de winter zijn goed te voorkomen of makkelijk zelf op te lossen mits u de juiste gereedschap bij de hand heeft. Zorg dus ervoor dat u de volgende dingen bij u heeft:

  • een ijskrabber
  • ruitontdooier
  • slotontdooier (laat deze uiteraard niet in de auto liggen!)
  • een schep
  • een paar handschoenen
  • een zaklamp
  • een warm deken
  • een paar antislip matten
  • startkabels die geschikt zijn voor uw auto

Daarnaast zijn er een aantal dingen die u in diverse Europese landen verplicht in de auto moet hebben:

  • minstens één gevarendriehoek (alle Europeese landen behalve Duitsland mits u een auto met Nederlands kenteken rijdt)
  • veiligheidshesjes (voor de chauffeur in Oostenrijk, Frankrijk en België en voor alle inzittenden in Duitsland en Tsjechië)
  • een verbanddoos (Tsjechië)
  • sneeuwkettingen (diverse Europese landen waaronder Oostenrijk)

TIP: Informeer u voor vertrek over de regels op uw wintersportbestemming. En vergeet ook niet de landen waar u doorheen rijdt.

Wintersport: Winterse omstandigheden op de weg

Onderweg naar uw wintersportbestemming

De winterbanden zitten onder de auto, de sneeuwkettingen zijn ingepakt, de ruitenwisser installatie is bijgevuld met antivries en de accu is getest. Eindelijk tijd om te vertrekken voor de wintersport. Begin wel uitgerust aan uw reis. In de winter zijn de rijomstandigheden vaak ver van optimaal en vragen om uiterste concentratie en een aangepast rijgedrag.

Om uw wintersportbestemming veilig te bereiken, geven wij u hier een aantal tips.

Houd extra afstand

Houd tijdens uw reis er rekening mee dat u niet altijd snel kunt remmen. Ook met winterbanden is de remafstand groter dan in de zomer! Zorg dus voor extra afstand tot uw voorganger en pas uw snelheid aan de weersomstandigheden aan. Vergeet ook niet dat ook uw medeweggebruikers een langere remweg hebben. Dat de remmen van uw auto tiptop in orde moeten zijn, hoeven wij u hier vast niet te vertellen.

TIP: Vermoedt u dat het glad is op de weg? Doe een korte remtest voordat u de grote weg opgaat en als er geen auto’s achter u rijden. En pas daar vervolgens uw rijgedrag op aan.

Voorkom slippen

Niet alleen als het vriest, kan het in de winter glad zijn op de weg. Dat kan leiden tot slippen vooral op bruggen en in bochten. Pas daarom uw snelheid aan, ook als de temperaturen nog net boven het vriespunt liggen.

TIP: Verminder uw snelheid als u een bocht nadert en neem hem liever met een constante snelheid. Remmen kan namelijk leiden tot slippen. Stuur ook niet te abrupt. Ook hierdoor kunt u in de slip raken.

Wat te doen bij een slippartij?

En dan gebeurt het toch. Uw auto begint te slippen. Maar wat moet u doen bij een slippartij? Als uw auto abs heeft, druk dan de rem in en stuur in de richting waar u heen wilt. U zult het pedaal voelen trillen en de auto remt zoveel mogelijk af zonder te blokkeren. Het belangrijkste voordeel van abs: uw auto blijft bestuurbaar.

Heeft uw auto geen abs? Als u de rem volledig zou intrappen, blokkeert uw auto. U gaat rechtdoor. Rijdt u op een rechte weg en zijn er geen obstakels voor u, dan is dit de beste optie. Kunt u niet rechtdoor? Rem dan niet! Trap de koppeling in en stuur de auto de juiste kant op.

Lichten aan ook overdag

Wist u dat verlichting overdag verplicht is in enkele Europese landen? Zo moet u bijvoorbeeld in Tsjechië en Scandinavië de hele dag met dimlichten aan rijden. Ook in Italië zijn dimlichten verplicht – al geldt deze regel alleen buiten de bebouwde kom. Vooral bij slecht zicht is het echter overal verstandig om met lichten aan te rijden. Zo verbetert u uw eigen zichtbaarheid en dus uw veiligheid.

Sneeuwkettingen

Naast het hebben van winter- of M+S banden is het in veel Europese landen in de winterperiode ook verplicht om sneeuwkettingen bij de hand te hebben. Wanneer u deze moet gebruiken, kunt u vaak herkennen aan borden langs de weg.

Kinderen en huisdieren in de auto

Natuurlijk mogen ook uw kinderen en/of uw hond mee op wintersport. Terwijl in Nederland kinderen tot 1,35 m verplicht in een geschikt kinderzitje of op een zitverhoger moeten vervoerd worden, gelden in diverse Europese landen (waaronder alle wintersportlanden) andere regels.

Duitsland, Tsjechië, Zwitserland

Kinderen tot 1,50 m of onder 13 jaar moeten in een kinderzitje of op een zitverhoger zitten.

Italië

Voor kinderen die vervoerd worden in een auto met Nederlands kenteken, gelden de Nederlandse regels. De officiële regels zijn echter gelijk aan die in Duitsland.

Oostenrijk

Kinderen tot 14 jaar of een lengte van 1,50 m moeten in een kinderzitje of op een zitverhoger vervoerd worden.

Frankrijk

Tot een leeftijd van 10 jaar moeten kinderen in een kinderzitje of op een zitverhoger vervoerd worden. Let op: kinderen jonger dan 10 jaar mogen in Frankrijk niet voor in de auto vervoerd worden – ook niet in een autostoeltje.

Huisdieren in Duitsland

Wat huisdieren in de auto betreft, moeten deze in Duitsland in de auto vastgezet worden. Officieel worden zij namelijk als “lading” beschouwd.

Bron: http://www.anwb.nl/rechtshulp/in-het-verkeer/verkeersregels/vervoer-kinderen-buitenland

Op de plaats van bestemming

En dan heeft u eindelijk uw wintersportbestemming bereikt. In een gunstig geval zet u uw auto in een parkeergarage. Dan hoeft u zich niet gauw zorgen te maken over het bevriezen van de handrem, deurrubbers, ruitenwissers of over uw auto accu. Vaak parkeert u de auto tijdens de wintersport echter buiten op een parkeerplaats waar hij dan een week stilstaat.

Wintersport: ingesneeuwde auto

Deuren en Deurrubbers bij vorst

Als het vochtig is en begint te vriezen, kan het zomaar gebeuren dat de deurrubbers van uw autodeuren vastvriezen. U kunt ze het beste inspuiten met bijvoorbeeld siliconenspray. Talkpoeder of vaseline willen ook helpen. Ook handmatige sloten die met een sleutel geopend worden, kunnen door de vorst gaan bevriezen. Heeft u geen op afstand bediende sloten, spuit dan ook het deurslot in met siliconen spray. Doe dit wel voordat het gaat vriezen, dus voordat u naar uw wintersportbestemming vertrekt.

Toch wat te doen wanneer uw sloten en deuren vastgevroren zijn? U kunt eerst proberen de deuren nog even extra aan te drukken zodat het ijs tussen de rubbers en de auto breekt. Helpt dit niet, gebruik dan ruit- en/of slotontdooier om uw deuren te ontdooien.

Geen ruit- of slotontdooier bij de hand? Dan kunnen de volgende tips ook wel eens helpen:

  • Vul een plastic zakje met warm water en vrijf voorzichtig over het slot of langs de deuren.
  • Verwarm de sleutelbaard met een aansteker.
  • Als u helemaal niets bij de hand heeft en ver van huis bent, leun dan ca. 5 min met uw lichaam tegen het slot.

TIP: Giet nooit heet water over deursloten of deuren. Vooral bij matige of strenge vorst, bevriest het water heel snel. U maakt het probleem nog erger. Ook kan het hoge temperatuurverschil ervoor zorgen dat de autoruiten barsten.

Handrem bij vorst

Het is verstandig de handrem tijdens vorst niet te gebruiken. Om vastvriezen van handremkabels te voorkomen, parkeert u uw auto bij vorst daarom liever in de 1e versnelling zonder de handrem te gebruiken.

Mocht het u toch overkomen dat uw handrem is vastgevroren, trek dan uw handrem nog even iets meer aan. Met een beetje geluk breekt het ijs en komt hij los. Lukt dit niet, dan kunt u proberen de remkabels te verwarmen. Start de auto, zet de kachel zo hoog mogelijk en laat de auto een kwartier stationair draaien. Op deze manier ontdooien de remkabels vaak vanzelf.

Bevroren ruitensproeier installatie

Wat als uw ruitensproeier installatie toch bevroren raakt omdat u niet goed voorbereid was op vorst? Probeer eerst de sproeierkopjes te ontdooien door er een zakje met warm water op te leggen. Helpt dit niet omdat de vloeistof in het reservoir bevroren is? Probeer dan warm water bij te vullen om zo het ijs te smelten. Zodra de vloeistof weer vloeibaar is, vervangt u deze direct met ruitensproeiervloeistof met antivries.

Wintersport: Een bevroren voorruit

Accu & starthulp

Tik tik tik… u kent dit geluid vast wel. Ondanks dat u de auto accu voor uw reis getest heeft, kan het toch gebeuren dat de accu u in de steek laat. Dat is erg vervelend – vooral als u ver van huis op wintersport bent. Op dat moment telt dan ook maar één ding: zo snel mogelijk de auto weer kunnen starten. U heeft starthulp nodig.

Aanduwen

Als u een handgeschakelde versnellingsbak heeft, is aanduwen een optie. Er moet dan nog wel voldoende stroom in de accu zitten om de lampjes in het dashboard te laten branden.

Aanduwen gaat als volgt:

  1. Zet de auto in de 2e versnelling.
  2. Schakel het contact in
  3. Trap de koppeling in
  4. Laat 1 of 2 mensen de auto aanduwen
  5. Zodra het voertuig op snelheid is het koppelingspedaal laten opkomen
  6. Na het aanslaan van de motor de koppeling weer indrukken.

Starthulp oftewel het overstarten van de auto

Als u een automatische versnellingsbak heeft, of geen vrijwilligers in de buurt zijn om te duwen, dan is overstarten de enige optie. Hiervoor heeft u startkabels en een hulpstart auto nodig.

Voor starthulp met startkabels om over te starten gaat u als volgt te werk:

  1. Koppel de startkabels tussen beide voertuigen, eerst de plus kabel, daarna de min kabel. Zorg dat de klemmen goed contact op de accupolen maken. Bij sommige auto’s waar de accu slecht bereikbaar is, zit een speciale hulpstart aansluiting onder de motorkap. De min kabel kunt u eventueel ook aan een goed geleidend deel van het motorblok klemmen
  2. Start de hulpstart auto en laat deze een tijdje met verhoogd toerental lopen, zo wordt alvast de lege accu wat bijgeladen.
  3. Probeer nu of de auto wil starten. Lukt dat niet, laat dan de hulpstart auto nog een tijdje laden en probeer het opnieuw. Bij een kleine benzine auto zal het vrij makkelijk gaan, heeft u een diesel dan zal de hulpstart auto wat langer moeten laden. Voor een diesel heeft u wel dikke startkabels nodig, de Action kwaliteit is dan niet voldoende.

Als de auto eenmaal loopt en u een eindje heeft gereden, zou de auto normaal gesproken de rest van de dag wel weer willen starten. Bij thuiskomst is het echter verstandig om de accubak meteen te vervangen.

Jumpstart - starthulp of overstarten van de auto

Wegrijden in de sneeuw

In Nederland gebeurt het niet vaak dat u op een gesloten sneeuwdek komt te rijden. Op wintersport krijgt u er waarschijnlijk wel mee te maken. Om bij sneeuw goed weg te kunnen rijden, is het verstandig om rustig op te trekken. Vermijd daarbij het doorslippen van de aangedreven wielen. Als u de wielen laat slippen, is er een grote kans dat er een glad oppervlak onder de wielen ontstaat. Hierdoor hebben de wielen geen grip meer. Het resultaat: u komt vast te zitten.

Als u dat overkomt, kunt u het beste met behulp van een paar antislipmatten proberen los te komen. Leg daarvoor de antislipmatten voor de aangedreven wielen en probeer ze er een eindje onder te schuiven.

TIP: Geen antislipmatten bij de hand? Een jute zak, stuk vloerbedekking of uw automatten zijn prima alternatieven! U kunt natuurlijk ook de sneeuwkettingen om de aangedreven wielen monteren.

Met deze tips in uw achterhoofd en een goede voorbereiding kunt u een hoop ellende en pech voorkomen tijdens uw wintersport. Check uw auto zorgvuldig voordat u op wintersport vertrekt. En vervang eventueel preventief de auto-onderdelen die versleten lijken of waarvan u niet zeker weet of deze uw reis zullen overleven.

Wij wensen u alvast een goede en veilige reis en heel veel plezier op de lange latten.