Stuurhuis

Stuurhuis voor uw auto nodig? Zoek hier gratis en vrijblijvend naar nieuwe & gebruikte auto-onderdelenOnderdeel:
Vul maximaal nog 50 karakters in
Eventuele extra info:
  Nog een onderdeel toevoegen

  E-mailadres:

  Bezig met laden...

  Uw wachtwoord:  Stuurhuis

  Een stuurhuis is het onderdeel wat de verbinding tussen de wielen en het stuur maakt. Het zorgt ervoor dat de auto bestuurbaar is.

  Wat doet het stuurhuis?

  Het stuurhuis zit onder de auto, aan de bestuurders kant tussen de twee voorwielen. Aan beide kanten van het stuurhuis zit een stuurstang met daaraan een stuurkogel. Deze stuurkogel wordt bevestigd aan het fusee stuk. Het fuseestuk is het onderdeel waar de wielen aan bevestigd zitten. Het zorgt ervoor dat de wielen draaibaar zijn. Aan de bovenkant van het stuurhuis wordt de stuurstang bevestigd, deze maakt de verbinding met het stuurhuis en het stuurwiel in de auto.

  Stuurhuizen en stuurbekrachtiging

  In oudere auto's zitten meestal nog stuurhuizen zonder stuurbekrachtiging. Dit stuurt vrij zwaar. De meeste nieuwere auto's hebben stuurbekrachtiging ook wel servo stuur genoemd. Dit zorgt ervoor dat het sturen van de wielen een stuk lichter gaat.

  De autoontwerpers hebben het voordeel van stuurbekrachtiging ook op een ander manier benut. Ze maken dan gebruik van een andere overbrengingsverhouding voor de tandwielen in het stuurhuis. Hierdoor stuurt het wel weer iets zwaarder, maar hoef je minder vaak het stuurwiel te draaien om de bocht door te komen.

  Hoe werkt stuurbekrachtiging?

  Er zijn tegenwoordig twee verschillende stuurbekrachtiging systemen, een hydraulisch en een elektrisch systeem. Het hydraulisch systeem was er als eerste. Het werkt door middel van een oliepomp aan het motorblok. De oliepomp wordt aangedreven met een riem die verbonden is met de krukas van de motor. Zodra de motor loopt wordt de olie onder druk vanuit een reservoir naar het stuurhuis gepompt. Als je dan aan het stuur draait, zorgt een klep in het stuurhuis ervoor, hoeveel olie er naar de zuigers moet worden gestuurd. De zuigers zorgen er voor dat de wielen uiteindelijk naar links of rechts bewegen. Er zijn ook hydraulisch systemen die niet worden aangedreven door de motor. De oliepomp wordt dan aangedreven door een elektromotortje. Voor de rest is dit systeem gelijk.

  De aller nieuwste systemen zijn helemaal niet meer hydraulisch. Deze zijn helemaal elektrisch bekrachtigd. Dit systeem reageert binnen een paar milliseconden en werkt daarom ook alleen maar als gestuurd wordt. Dit leidt tot een brandstofbesparing van wel 5 procent. Dit in tegenstelling van het hydraulisch systeem, wat ook werkt als gewoon rechtdoor wordt gereden.

  • stuurhuis voor een Toyota HiAce 2.4
  • stuurhuis voor een Mercedes-Benz C-klasse Combi 240 Elegance
  • stuurhuis voor een Daihatsu Sirion 2 1.3-16V Comfort
  • stuurhuis voor een Renault Scénic 1.6-16V Privilège Comfort
  • stuurhuis voor een Ford Transit FT 100 L
  • stuurhuis - bekrachtigd hydraulisch voor een Renault Safrane 2.0 RTE Alizé
  • stuurhuis voor een Lexus LS 400
  • stuurhuis - hydr met sensor geen schokbreker voor een Lexus LS 400
  • stuurhuis - 8e1422054a--e voor een Audi A4 1.9 TDI
  • stuurhuis voor een Hyundai i30 1.6 CRDi Active