imperiaal: origineel en gebruikt

Op zoek naar een imperiaal? Zoek hier gratis en vrijblijvend naar nieuwe & gebruikte auto-onderdelen. Vul het formulier in en vraag het onderdeel aan!

Later een aanvraag plaatsen?

Herinner uzelf over via uw email

Waar zullen wij uw herinnering heen sturen?

 • Gratis onderdelen zoeken
 • 172 Bedrijven staan voor u klaar
 • Vergelijk offertes van bedrijven
 • Eenvoudig via kenteken zoeken

OnderdelenZoeker

OnderdelenZoeker
Goedkope tweedehands auto-onderdelen.
Kuipersweg 32, Buitenpost, 9285 ST, Friesland Nederland

9119 Klanten beoordelen onze service met een 8,5/10

› Bekijk alle reviews van OnderdelenZoeker.nlimperiaal: origineel en gebruikt

Wat is een imperiaal?

Een imperiaal is een bagagerek wat op het dak van een auto kan worden gemonteerd. Hij wordt vooral gebruikt om meer bagage te vervoeren. 

Toepassing van een imperiaal
In het begin werd hij vooral gebruikt bij touringcars en werkbusjes. Bij werkbusjes zijn ze een goede aanvulling om bijvoorbeeld ladders te vervoeren. Bij touringcars werden ze vroeger gebruikt voor het vervoeren van koffers. De opslagruimte was te klein. Om toch alle koffers bij een reis mee te kunnen nemen, werd er dan tijdelijk een imperiaal op het dak gemonteerd. Hij is bij een touringcar bereikbaar via een trapje aan de achterzijde van de bus. Tegenwoordig hebben de touringcars de opslagruimte niet meer nodig. Er is voor het vervoer van de koffers nu voldoende ruimte onder de zitplaatsen gemaakt. Deze ruimte is nu een inwendige ruimte. Bij lijndienstbussen was deze opslagruimte op het dak aangebracht voor het fietsenvervoer. Op het platteland werd hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Begin jaren zestig zijn de vervoersmogelijkheden voor fietsen bij bussen verdwenen. 

Tegenwoordig zie je ze alleen nog maar op bestelbussen en werkauto’s. Deze wordt semipermanent aangebracht. Er zijn nog wel auto’s die op het dak bevestigingspunten hebben om hem erop te bevestigen. Toch is dat niet meer mogelijk bij de moderne auto’s. Hierbij worden dak dragers gebruikt. Hij wordt nu verdrongen door de dakkoffer. Deze wordt door middel van dak dragers op het dak van de auto bevestigd. Zo’n dakkoffer is waterdicht, heeft een betere aerodynamica en is afsluitbaar tegen diefstal. Dat zijn belangrijke voordelen ten opzichte van de oude manier voor het vervoeren van bepaalde producten. Je ziet tegenwoordig vaak op een auto een skibox bevestigd. Hij is speciaal ontworpen om ski’s te kunnen vervoeren. Een dakkoffer kan de breedte van het dak van de auto hebben. Hij zal dus veel windvangen. De skibox is vrij smal. Hij is wel lang genoeg voor het opbergen van de ski’s. 

Toekomst van de imperiaal

Door de jaren heen is er nogal wat veranderd voor het vervoeren van producten op auto’s. Vroeger was het normaal dat het werd gedaan via de constructie op het dak van de auto. Deze werd er afgehaald wanneer hij niet nodig was. In principe was hij door middel van zes bouten vast te zetten. Nu zie je ze praktisch niet meer. De nieuwe auto’s hebben vaak geen bevestigingspunten meer voor het vastmaken van een imperiaal. Het materiaal is vaak van aluminium. Hierdoor was het gewicht gering en kon het niet roesten.

 • imperiaal voor een Mercedes Vito Bestel 111 CDI 320 Lang DC standaard
 • imperiaal voor een Fiat Doblo 1.9 D
 • imperiaal voor een Fiat Doblo 1.6-16V ELX
 • imperiaal voor een Ford Transit 280M 2.2 TDCI HD DC
 • imperiaal - L1H1 voor een Citroen Jumper bestel 29C 2.2 HDI DC
 • imperiaal voor een Opel Combo 1.6 CDTi L2H1 Edition
 • imperiaal voor een Volkswagen Transporter 2.5 TDI 332 DC
 • imperiaal voor een Ford Transit Connect 1.5 TDCI L2 Trend
 • imperiaal voor een Jeep Wrangler 2.4i Softtop
 • imperiaal voor een Citroen Berlingo bestel 2.0 HDI 600